Kočičí tanec – pod tímto tajemným názvem se skrývá staročeské jídlo, které je známé v různých kombinacích. V některých krajích se jedná o kombinaci krup a čočky, jinde brambor se zelím. Hospodyňky pak většinou ke kroupám přidávaly i něco masitého, co bylo zrovna po ruce: osmažené maso, slaninu nebo škvarky.
|
Kočičí tanec – pod tímto tajemným názvem se skrývá staročeské jídlo, které je známé v různých kombinacích. V některých krajích se jedná o kombinaci krup a čočky, jinde brambor se zelím. Hospodyňky pak většinou ke kroupám přidávaly i něco masitého, co bylo zrovna po ruce: osmažené maso, slaninu nebo škvarky.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Kroupy dvakrát propláchneme, namočíme a necháme nabobtnat.
- Ve stejné vodě je pak 20 vaříme a scedíme.
- Čočku propláchneme, dáme do vody a vaříme 10 až 15 minut. Po uvaření scedíme.
- Mezitím si rozehřejeme pánev, dáme na ni slaninu nakrájenou na kousky a osmažíme dokřupava.
- Vyndáme a dáme bokem.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno.
- Do výpeku ze slaniny přidáme cibuli, poté česnek a osmahneme.
- Do pánve nasypeme kroupy a čočku, promícháme, osolíme a přidáme oregano.
- Naservírujeme a podáváme ozdobené slaninou.