Pokud jste někdy měli možnost otevřít staré české kuchařské knihy, zjistíte, že sezónní potraviny byly velmi často využívané. Mezi jednu z nich patřívala i kopřiva, která se začíná do české kuchyně postupně vracet. Roste téměř všude a mnozí ji mají v nemilosti jako plevel, byť patří k nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám. Především teď na jaře, kdy kopřiva ještě nekvete, je vhodné ji sbírat. Pro kuchyňské zpracování jsou nejlepší mladé rostlinky a vrcholky, které s trochou šikovnosti proměníme v lahodný pokrm, třeba ve výtečný špenát! Je pikantní a jemný. Pokud kopřivy spaříme a rozmixujeme, můžeme si je uložit do mrazáku a připravit si špenát i během roku. Jak na to?
|
Pokud jste někdy měli možnost otevřít staré české kuchařské knihy, zjistíte, že sezónní potraviny byly velmi často využívané. Mezi jednu z nich patřívala i kopřiva, která se začíná do české kuchyně postupně vracet. Roste téměř všude a mnozí ji mají v nemilosti jako plevel, byť patří k nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám. Především teď na jaře, kdy kopřiva ještě nekvete, je vhodné ji sbírat. Pro kuchyňské zpracování jsou nejlepší mladé rostlinky a vrcholky, které s trochou šikovnosti proměníme v lahodný pokrm, třeba ve výtečný špenát! Je pikantní a jemný. Pokud kopřivy spaříme a rozmixujeme, můžeme si je uložit do mrazáku a připravit si špenát i během roku. Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nasbírané kopřivy omyjeme a spaříme pár minut ve vroucí vodě (aby si zachovaly barvu).
- Propláchneme studenou vodou.
- Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na sádle a přidáme spařené kopřivy.
- Osolíme a přidáme najemno nastrouhaný česnek.
- Vše povaříme do změknutí.
- Poté rozmixujeme, zahustíme 2 vejci a za stálého míchání ještě chvíli povaříme.
TIP: Podáváme se sázenými vejci, můžeme přidat vařené brambory. Zvolit můžeme i maso, párky nebo klobásku tak, jak jsme zvyklí u klasického špenátu.