Chřestová sezóna je v plném proudu. V tomto svěžím receptu si připravíme rizoto se zeleným chřestem. Místo klasické rýže však použijeme rýži připravenou z květáku. Chuť můžeme zjemnit omáčkou ze smetany a parmazánu. Nakonec vás mile překvapí, že si skvěle pochutnáte i bez špetky cukru!
|
Chřestová sezóna je v plném proudu. V tomto svěžím receptu si připravíme rizoto se zeleným chřestem. Místo klasické rýže však použijeme rýži připravenou z květáku. Chuť můžeme zjemnit omáčkou ze smetany a parmazánu. Nakonec vás mile překvapí, že si skvěle pochutnáte i bez špetky cukru!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
chřest
250g
zelený
zeleninový vývar
200ml
smetana ke šlehání
150ml
33%
parmazán
150g
nechat trochu na posyp
máslo
40g
šalotka
2ks
česnek
2stroužek
květák
1ks
středně velký
citrón
1/2
šťáva
tymián
sušený
|
Pokyny
- Květák očistíme, nakrájíme na menší růžičky, vložíme do výkonného mixéru a zalijeme vodou (voda by měla překrývat květák).
- Mixujeme, dokud se nevytvoří menší kousky, které připomínají rýži.
- Takto připravenou “květákovou rýži” přecedíme, propláchneme a necháme okapat.
- Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno.
- V hlubším kastrolu si rozpálíme olej a na mírném plameni restujeme šalotku, dokud nezesklovatí.
- Česnek oloupeme a rozetřeme najemno.
- Do hrnce s orestovanou šalotkou přendáme okapanou květákovou rýži, přidáme česnek a orestujeme vše společně.
- Přilijeme smetanu (příp. můžeme nahradit , přidáme parmazán a osolíme a opepříme dle chuti.
- Přidáme tymián, šťávu z citronu a podléváme dle potřeby vývarem.
- Povaříme a necháme chvíli probublávat na mírném plameni, aby se tekutina zredukovala.
- Mezitím si připravíme zelený chřest.
- Ten omyjeme, odkrojíme cca 3 cm od konce, nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi si rozehřejeme máslo a na něm orestujeme chřest.
- Nakonec ho přimícháme k rýži.