Frgál patří ke sladkému pečivu, které se tradičně peče na Valašsku, ale oblibu si získal po celé zemi. Pekly se obvykle při slavnostních příležitostech, na svatby nebo lidové slavnosti. Frgál mívá průměr kolem 30 cm a je z kynutého těsta se sladkou náplní. K nejpopulárnějším náplním patří maková, tvarohová, povidlová a hrušková. Pro frgál je také typické, že na jeden koláč se zpravidla používá jen jeden druh náplně a různé náplně se nekombinují. Nakonec je koláč posypán sladkou drobenkou a zakápnutý rozehřátým máslem. Frgále si kromě příležitostného nákupu můžeme také upéct doma podle receptu Jakvkuchyni.cz.
|
Frgál patří ke sladkému pečivu, které se tradičně peče na Valašsku, ale oblibu si získal po celé zemi. Pekly se obvykle při slavnostních příležitostech, na svatby nebo lidové slavnosti. Frgál mívá průměr kolem 30 cm a je z kynutého těsta se sladkou náplní. K nejpopulárnějším náplním patří maková, tvarohová, povidlová a hrušková. Pro frgál je také typické, že na jeden koláč se zpravidla používá jen jeden druh náplně a různé náplně se nekombinují. Nakonec je koláč posypán sladkou drobenkou a zakápnutý rozehřátým máslem. Frgále si kromě příležitostného nákupu můžeme také upéct doma podle receptu Jakvkuchyni.cz.
|
Porce
4 koláče
|
Doba přípravy
2 hodiny
|
Chod
|
TĚSTO
MAKOVÁ NÁPLŇ
mák
600g
mletý
mléko
250ml
krupicový cukr
180g
strouhanka
100g
povidla
80g
vanilkový cukr
50g
skořice
40 g
mletá
rum
2dl
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
tvaroh
500g
krupicový cukr
120g
vanilkový cukr
80g
rozinky
80g
pudink
25g
vanilkový
rum
3lžíce
žloutek
2ks
citrónová kůra
z poloviny citronu
POVIDLOVÁ NÁPLŇ
švestková povidla
400g
nebo hrušková
vanilkový cukr
100g
strouhanka
30g
rum
2lžíce
DROBENKA
hrubá mouka
100g
máslo
50g
povolené
cukr krupice
50g
MÁSLOVÝ PŘELIV
máslo
50g
vanilkový cukr
1ks
rum
1lžíce
|
- Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí.
- Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka, necháme vzejít kvásek.
- Mezitím dáme do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, máslo pokojové teploty a zbytek ohřátého mléka.
- Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm.
- Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.
- Na každý koláč s 240 g těsta přidáme 400 g náplně.
- MAKOVÁ NÁPLŇ: mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme mletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si uvaříme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.
- TVAROHOVÁ NÁPLŇ: -všechny suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na ředění použijeme smetanu
- POVIDLOVÁ NÁPLŇ: povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.
- Stejnoměrně rozetřeme náplň po těstě, pouze po obvodu necháme okraj těsta asi 1 cm Ten potřeme připraveným rozšlehaným vejcem.
- Koláč posypeme drobenkou.
- Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C.
- Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem.
- Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.