Roman Paulus – michelinský šéfkuchař s 6 hvězdičkami
Český šéfkuchař Roman Paulus působil 13 let v restauraci pražského hotelu Radisson Blu Alcron, který pod jeho taktovkou získal šest let po sobě michelinskou hvězdu. První v roce 2012 a tu poslední v roce 2017. Za svou hvězdnou kuchařskou kariéru toho Roman Paulus zažil opravdu mnoho. Jako jeden z mála pracoval v prestižním londýnském hotelu Savoy a vydal se na cestu kolem světa na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II. Nyní se přesunul na Moravu, kde bude působit jako šéfkuchař v novém olomouckém bistru společnosti Lobster – Catering.
Jaký byl začátek kariéry špičkového kuchaře Romana Pauluse?
Po vyučení se na kuchařském učilišti v pražských Vršovicích dostal jedinečnou nabídku studia kulinářského umění v Rakousku. Neváhal, sbalil se a odjel, v zahraničí nakonec intenzivně rozvíjel své dovednosti ve světové gastronomii jedenáct let.
V 90. letech 20. století započal v Rakousku svoji první pracovní kariéru v soukromých restauracích a penzionech. Přelomový byl pro Romana Pauluse rok 1999, kdy se přesunul do vyhlášeného londýnského hotelu Savoy. Tam sbíral zkušenosti celého půl roku a ještě téhož roku nastoupil na zaoceánskou loď Queen Elisabeth II. Po cestě kolem světa přijal nabídku vařit pro řetězce Hilton, kde působil celých sedm let. Kariéru v luxusní síti hotelů odstartoval ve Vídni a poté se usadil i v pražské pobočce.
Od roku 2008 se stal šéfkuchařem michelinské restaurace známého hotelu Radisson Blu Alcron.
Praxe, stáže a světově získané zkušenosti v gastronomii
Během let absolvoval Roman Paulus řadu odborných školení a stáží u nás i ve světě. Mezi ty nejproslulejší patří například The Emirates Academy of Hospitality Management.
Novým dovednostem se učil i v mnoha legendárních restauracích, mezi ně patří například restaurace Le Pergola v Římě, nebo třeba Maison du Boeuf v Bruselu.
Ve svých necelých 30 letech získal ocenění Mladý manažer roku 2004, který vyhlašuje Národní federace hotelů a restaurací České Republiky. Od roku 2013 je tváří kampaně Paulus vs. Ihnačák, která zahájila jeho spolupráci se společností Lidl Česká republika.
Vydal řadu kuchařských knih a receptů.
Michelinská hvězda? Víte, co to je? Je to výsadní označení pro ojedinělou, gastronomicky nadstandardní restauraci, kde si vaše smysly užijí téměř nepopsatelný zážitek.
Když v michelinském průvodci uvidíte označení dvou michelinských hvězd, tak neváhejte a sjeďte z plánované trasy – dvě hvězdy zdůrazňují místo, kvůli kterému se zajížďka vždy vyplatí.
Tři hvězdy patří mezi nejprestižnější ocenění, jehož je možné dosáhnout.
Víte, že …
- Michelinský průvodce je primárně určen cestovatelům v automobilech?
- Jeho úplně první vydání bylo v roce 1900 ve Francii.
- André Michelin distribuoval průvodce pro motoristy zcela zdarma s myšlenkou zařazení Michelinských hvězd.
Sušenky Cantuccini podle Romana Pauluse
Tradiční italské sušenky pocházejí z italského města Prato, jsou dvakrát pečené, podlouhlé a křupavé a většinou se namáčejí do...
Recept - suroviny a postup