Název těchto koláčů je tak trochu tajuplný, Jakvkuchyni.cz vám ho však odtajní. Dvojctihodné neboli moravské koláče jsou koláče s dvojí náplní. Jedna je uvnitř a druhá nahoře posypaná drobenkou. Dovnitř koláče se zpravidla dává tvarohová náplň, nahoru pak přijdou švestková povidla, marmeláda nebo ovoce. Upečení koláčů je trochu pracnější, ale ne o moc složitější než u klasických koláčů. Doporučujeme udělat těsto rovnou z dvojité dávky, což vyjde asi na 30 koláčků. Obvykle totiž na talíři pro jejich skvělou chuť nevydrží dlouho. Jak na to?
|
Název těchto koláčů je tak trochu tajuplný, Jakvkuchyni.cz vám ho však odtajní. Dvojctihodné neboli moravské koláče jsou koláče s dvojí náplní. Jedna je uvnitř a druhá nahoře posypaná drobenkou. Dovnitř koláče se zpravidla dává tvarohová náplň, nahoru pak přijdou švestková povidla, marmeláda nebo ovoce. Upečení koláčů je trochu pracnější, ale ne o moc složitější než u klasických koláčů. Doporučujeme udělat těsto rovnou z dvojité dávky, což vyjde asi na 30 koláčků. Obvykle totiž na talíři pro jejich skvělou chuť nevydrží dlouho. Jak na to?
|
Suroviny
Těsto
polohrubá mouka
250g
hladká mouka
250g
máslo
125g
krupicový cukr
50g
vanilkový cukr
2lžíce
žloutek
2
Kvásek
mléko
125ml
droždí
20g
krupicový cukr
3lžíce
Tvarohová náplň
tvaroh
250g
v papíru
krupicový cukr
2lžíce
žloutek
2
Povidlová náplň
povidla
250g
moučkový cukr
2lžíce
rum
1-2lžíce
Drobenka
polohrubá mouka
80g
máslo
50g
krupicový cukr
50g
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme kvásek.
- Na kvásek ohřejeme všechno mléko a necháme rozpustit cukr. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít 10 - 15 minut.
- Mouky prosejeme, přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr.
- Po troškách přidáváme máslo, které rozdrobíme v těstě, aby nezbyly žádné velké kousky.
- Poté nalijeme kvásek a přidáme žloutky.
- Hněteme pomocí háku na hnětení a podsypáváme případně polohrubou mouku. Těsto by se mělo odlepovat od stěn.
- Přendáme do mísy, poprášíme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou.
- Dáme vykynout na 60 - 90 minut na teplé místo.
- Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s cukry a žloutky.
- Do povidel prosejeme moučkový cukr a přidáme rum.
- Na drobenku dáme všechny ingredience do mísy a prsty postupně mneme, až se nám všechno spojí v drobenku. Drobenka by měla být pěkně sypká.
- Připravíme si plechy, které vyložíme pečicím papírem.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Jakmile je těsto vykynuté, přendáme na pomoučený vál.
- Nejlépe je si těsto rozdělit na 2 poloviny.
- Každou vyválíme na plát, ze kterého vykrajujeme pomocí hrnečku, nebo skleničky, kolečka.
- Do středu každého kolečka dáme cca 1 malou lžičku tvarohové náplně.
- Dáme do dlaně, vytvoříme malý pytlíček a okraje k sobě přitlačíme a pomocí obou dlaní vytvarujeme kuličku.
- V dostatečném rozestupu pokládáme kuličky na plech.
- Střed stlačíme mírně prsty a potom pomocí dna skleničky vytvoříme důlek.
- Pomašlujeme žloutkem rozšlehaným s mlékem.
- Do důlku rozprostřeme povidla a posypeme drobenkou.
- Před pečením necháme ještě cca 15 minut kynout.
- Pečeme 20 - 25 minut dozlatova.
- Po vytažení z trouby potřeme okraje koláčů ještě rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.
- Nakonec můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.