I když v Česku stále nepatří ryby mezi hvězdy v našich jídelníčcích, dlouhodobě se ale zájem o konzumaci mořských i sladkovodních ryb v naší gastronomii zvyšuje. U nás patří mezi velmi oblíbené ryby kromě štiky či candáta i sumec. Více o sumcích a receptech ze sumčího masa v dalším dílu seriálu Rybí speciál.
|
I když v Česku stále nepatří ryby mezi hvězdy v našich jídelníčcích, dlouhodobě se ale zájem o konzumaci mořských i sladkovodních ryb v naší gastronomii zvyšuje. U nás patří mezi velmi oblíbené ryby kromě štiky či candáta i sumec. Více o sumcích a receptech ze sumčího masa v dalším dílu seriálu Rybí speciál.
|
Porce
4 osoby
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
sumčí steak
4ks
nejlépe 2,5 cm
česnek
3ks
drcený
olivový olej
3lžíce
sůl
2lžičky
tymián
1ks
snítka
rozmarýn
1ks
snítka
papriky
1ks
chilli
koření
1lžíce
rybího
citrónová šťáva
1lžíce
petrželka
1ks
na ozdobu
pepř
1lžička
|
Pokyny
- Sumčí steaky osolíme, opepříme a posypeme špetkou rybího koření.
- Připravené plátky ryby necháme zhruba 15 minut bokem uležet.
- Nadrobno nakrájíme tymián, česnek, chilli papričku (pokud máte rádi pálivější), rozmarýn a promícháme s panenským olivovým olejem.
- Touto směsí potřeme připravené sumčí filety.
- Grilujeme zprudka, zhruba čtyři minuty z každé strany.
- Před podáváním potřeme panenským olivovým olejem a pokapeme citronovou šťávou.
- Nakonec rybu ozdobíme petrželkou.
TIP: Sumce můžeme pokapat i troškou kvalitního bílého vína. Nejlepší maso na steaky je za hlavičkou sumce.
TIP: Jako přílohu doporučujeme okurkový, mix zeleninového nebo listového salátu.