Jahodovo-meruňková galetka s mandlemi

Pokud milujete koláče, ve kterých je velké množství ovoce, pak musíte určitě vyzkoušet koláče “galette”. Tvoří je tenká vrstva nepříliš sladkého těsta a spousta ovoce, které můžeme obměňovat podle sezóny a různě je kombinovat. Tato galetka připravená podle receptu Jakvkuchyni.cz je plná jahod a meruněk. Galetka má lehce nakyslou chuť a je šťavnatá. A ta vůně v kuchyni při pečení je prostě neodolatelná! Pokud najdete doma vanilkovou zmrzlinu, doporučujeme přidat minimálně jeden kopeček. Jak na to?
  • Encyklopedie
Pokud milujete koláče, ve kterých je velké množství ovoce, pak musíte určitě vyzkoušet koláče “galette”. Tvoří je tenká vrstva nepříliš sladkého těsta a spousta ovoce, které můžeme obměňovat podle sezóny a různě je kombinovat. Tato galetka připravená podle receptu Jakvkuchyni.cz je plná jahod a meruněk. Galetka má lehce nakyslou chuť a je šťavnatá. A ta vůně v kuchyni při pečení je prostě neodolatelná! Pokud najdete doma vanilkovou zmrzlinu, doporučujeme přidat minimálně jeden kopeček. Jak na to?
  • Encyklopedie
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
6 – 8 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    hladká mouka 250gramů
    máslo 150gramů studené
    jahody 10kusů
    meruňky 4kusy
    třtinový cukr 3lžíce
    mandlové lupínky 3lžičky
    vejce 3kusy
    vody 2-3lžíce ledové
    moučkový cukr 2lžíce
    kukuřičný škrob 1,5lžíce
    mléko 1lžíce
    sůl 1špetka
Pokyny
  1. Nejdřív si připravíme těsto. Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji se solí, mandlovou moukou a moučkovým cukrem. Zapracujeme máslo a vytvoříme drobenku.
  2. Následně přidáme vejce a po lžících vodu. S přidáváním vody počkáme, až se veškerá voda skutečně zapracuje do těsta. Pokud přidáme rychle může se stát, že bude těsto lepivé. Těsto by mělo být krásně hladké a měla by nám vzniknout kompaktní hmota.
  3. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a na cca 30 minut je necháme odpočinout v ledničce.
  4. Jahody i meruňky omyjeme. Jahody zbavíme zelených lístků a rozkrojíme na polovinu, nebo čtvrtiny. Meruňky rozkrojíme na polovinu a odstraníme pecky.
  5. Dáme do mísy a zasypeme cukrem, semínky z vanilkového lusku a kukuřičným škrobem. Vše opatrně promícháme prsty a necháme odležet.
  6. Troubu rozehřejeme na 180° C.
  7. Těsto si vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme kulatou placku, která má tloušťku zhruba 0,5 cm.
  8. Doprostřed postupně klademe meruňky, které nakrájíme ještě na plátky (plátky nerozprostíráme, ale necháváme tvar celé poloviny). Mezi meruňky pak rozprostřeme jahody.
  9. Okraje těsta zavineme směrem doprostřed.
  10. V mističce si rozšleháme vajíčko s trochou mléka a potřeme jimi okraje galetky.
  11. Nakonec posypeme mandlovými lupínky.
  12. Vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut nebo dokud nezačnou mandličky zlátnout.
  13. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

TIP: skvěle chutná s vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou či šlehačkou.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*