Kančí se šípkovou omáčkou se řadí k tradičním receptům české podzimní kuchyně a bývá klasikou zvěřinových hodů. Naši předkové využívali toho, co jim nabízela příroda. Zvěřina se tak objevovala na stolech převážně od podzimu do poloviny zimy, kdy je lovecká sezóna a také dozrávaly šípky. Šípková omáčka má pikantní sladkokyselou chuť a právě se zvěřinou tvoří nerozlučnou dvojici. Jak na to?
|
Kančí se šípkovou omáčkou se řadí k tradičním receptům české podzimní kuchyně a bývá klasikou zvěřinových hodů. Naši předkové využívali toho, co jim nabízela příroda. Zvěřina se tak objevovala na stolech převážně od podzimu do poloviny zimy, kdy je lovecká sezóna a také dozrávaly šípky. Šípková omáčka má pikantní sladkokyselou chuť a právě se zvěřinou tvoří nerozlučnou dvojici. Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Suroviny
kančí
600gramů
kýta nebo plec
vývar
350ml
šípková zavařenina
100 - 150gramů
slanina
100gramů
červené víno
100ml
suché
černý pepř
6kuliček
popř. zelený
máslo
5lžic
nové koření
4ks
hřebíček
4ks
jalovec
4ks
mrkev
2ks
bobkový list
2ks
petržel
1ks
cibule
1ks
celer
1/2ks
citrón
1/2ks
sůl
1špetka
skořice
1špetka
|
Pokyny
- Den předem připravíme maso na nakládání tak, že ho očistíme a odblaníme.
- Rozpustíme máslo, dáme do něj koření: a necháme rozvonět, vymačkáme do něj půl citronu.
- Maso prošpikujeme klínky slaniny a necháme zatuhnout v mrazáku.
- Poté vložíme do nekovové nádoby, přelijeme směsí s kořením, zatížíme a necháme v lednici do druhého dne.
- V den vaření oloupeme a nastrouháme kořenovou zeleninu, nakrájíme cibuli a připravíme vývar na podlévání.
- Na pánvičce zatáhneme maso (není potřeba přidávat další tuk).
- Jakmile je maso hnědé, přidáme i koření, které zůstalo po šťávě, maso vyjmeme z pánve a osolíme.
- Na tomto základu orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu, osolíme, podlijeme vývarem, přidáme šípkovou zavařeninu a červené víno.
- Hned také vložíme maso.
- Stáhneme plamen, přiklopíme a necháme dusit, můžeme příp. i zapékat v troubě na 130 °C, dokud nebude maso měkké.
- Poté maso přendáme do hrnce a držíme v teple.
- Omáčku propasírujeme, dochutíme případně solí nebo cukrem.
- Pokud potřebuje ještě zahustit, necháme chvíli povařit, aby se odpařila přebytečná voda.