Rybí speciál: Makrela

Ryby patří obecně mezi potraviny, které bychom ve svém jídelníčku rozhodně neměli vynechávat. Mezi velmi oblíbené ryby patří makrela, u nás se těší oblibě zejména uzená makrela, ze které se dělají výborné pomazánky. Více o makrelách a tipy na recepty na Jakvkuchyni.cz.

Ryby se doporučuje jíst až dvakrát týdně. Jen v těhotenství je důležité nepřekračovat limit konzumace ryb 340 g za týden. I když jsou obecně nejlepší volbou čerstvé ryby, není to vždy zásadou. Klidně si můžeme dopřát rybu z konzervy, nebo uzenou. Jejich nutriční hodnota zůstává neměnná. 

Představujeme makrelu, rybí královnu z hlubin oceánů

Makrela obecná (latinsky Scomber scombrus, anglicky Atlantic Mackerel) je z čeledi makrelovitých a žije v hlubinách chladných vod Atlantského a Tichého oceánu. Můžeme ji najít od Norska a po Maroko. Vyskytuje se také i ve Středozemním a v Černém moři. 

Tato bojová a rychle plovoucí, dravá mořská ryba dosahuje délky až 45 centimetrů. Jejím typickým rysem je hluboce vykrojená ocasní ploutev a dvě hřbetní ploutve s přídavnými ploutvičkami za druhou hřbetní a za řitní ploutví. 

Makrela a její využití v kuchyni

Přestože makrela patří mezi zdraví prospěšné ryby a nalezneme ji často na našich grilech a v restauračních menu, zůstává nedoceněna její chuť a kvalita.
Makrela má velmi šťavnaté maso s delikátní jednoduchou a přesto smyslnou chutí. Výhodou je také snadné odstranění kostí. 

Ke zpracování v kuchyni je vhodná čerstvá, ale i uzená. Nejčastěji ji pečeme, grilujeme, zapékáme, nakládáme nebo smažíme v těstíčku.
Makrela je také vhodná do sushi, salátů, koktejlů, pomazánek, paštik či aspiků. 

TIP Jakvkuchyni.cz
Makrela se tepelně zpracovává na mnoho způsobů, ale doporučujeme ji grilovat nebo péct. Výborná je také zakonzervovaná v oleji. 

Víte, že makrela…

  • patří v Česku mezi cenově dostupné ryby.
  • Je tučná a tím snižuje při grilování riziko vysušení. 
  • Její maso obsahuje mnoho cenných bílkovin, minerálních látek, stopových prvků, vitamínů A, B a D a je zdrojem přírodního jódu. 
  • Nemá zcela vyvinutý plynový měchýř, a proto musí být neustále v pohybu, jinak by se mohla utopit. 
  • Loví jiné ryby svými jemnými zoubky v hloubkách. 
  • Makrela má tučné chuťově velmi výrazné maso. 
  • Když dobře nakrmenou makrelu ulovíte na podzim, může její maso obsahovat až o 30 % tuku více, než je pro ni běžné. Standardně obsahuje zhruba 3 % tuku. 
Makrela s hořčicí a slaninou na grilu

Makrela s hořčicí a slaninou na grilu

Ryby patří obecně mezi potraviny, které bychom ve svém jídelníčku rozhodně neměli vynechávat. Mezi velmi oblíbené ryby patří makrela, u...

Recept - suroviny a postup
Pečená makrela

Pečená makrela

Ryby patří obecně mezi potraviny, které bychom ve svém jídelníčku rozhodně neměli vynechávat. Mezi velmi oblíbené ryby patří makrela, u...

Recept - suroviny a postup
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Ryby". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*