Změnit životní styl stojí mnoho úsilí. Ne vždy se nám naše pohybové nebo stravovací návyky podaří změnit hned napoprvé. Často to zkoušíme různými cestami opakovaně. I když už se nám daří delší dobu (klidně i roky) držet stanovené cíle, existují rizikové situace, které nás mohou posunout k nezdravým návykům. Často se jedná o nezdravý životní styl, kterého jsme se drželi značnou část našeho života. Pojďme se s Jakvkuchyni.cz podívat na některé z takových situací a na to, jak je řešit.
Riziková situace: nástup do zaměstnání, nebo jeho změna
Jiný časový harmonogram, brzké ranní vstávání, směnný provoz, noční směny, delší doba dojíždění a podobné režimové změny, nám mohou výrazně ovlivnit náš zajetý životní styl.
Zkusme si nastavit nový režim tak, aby byl pro nás dlouhodobě udržitelný. Možná bude potřeba chystat si jídlo do práce, hlídat si stravovací a pitný režim, nebo se naučit říkat kolegům a kolegyním NE na časté nabízení pochutin.
Může být také mnohem složitější najít si čas na pohybovou aktivitu, cílem by ale mělo být najít si takovou aktivitu, která bude současně i naší psychohygienou.
Riziková situace: dlouhodobá nemoc, nebo zranění
V případě dlouhodobé nemoci, nebo zranění, se zásadně mění náš režim. Při zranění jsme často i zásadně pohybově omezeni, díky čemuž nemůžeme vykonávat tolik pohybové aktivity, na jakou jsme byli zvyklí. Proto je vhodné v této době upravit (nejčastěji mírně snížit) energetickou hodnotu přijímané stravy. Hlavně je třeba vyvarovat se konzumaci energeticky bohatých pochutin (brambůrků, sladkostí, sladkých nápojů, alkoholu aj.), které nám mohou nahrazovat jiné běžné radosti. Nezapomínejme proto dbát na psychickou pohodu, najděme si něco, co nás baví a naplňuje a věnujme pozornost kvalitě a vyvážené skladbě našeho jídelníčku - jídlo je zároveň i lék.
Riziková situace: změna životního partnera, vstup do manželství nebo rozvod
Změny v osobním životě se často odráží i v našem celkovém rozpoložení, což se často promítá i do našeho životního stylu.
Může se tak stát, že nevědomě, nebo i vědomě, přebíráme životní styl našeho partnera, jeho lásku k jídlu, nebo nechuť k pohybu.
Proto se mějme na pozoru a nezapomínejme na to, co je pro nás důležité a snažme se najít nějaký kompromis mezi dvěma odlišnými životními styly.
Po rozvodu naopak můžeme začít od znovu a máme prostor věnovat se víc sami sobě. Důležité je dostat se do psychické pohody a zvládnout řadu stresových situací jinak, než hladověním, přejídáním se či konzumací alkoholu, tabáku apod.
Riziková situace: mateřství a rodičovství
Zdravý životní styl již v těhotenství prospívá matce i plodu. Důležitý je nejen dostatečný příjem energie, ale hlavně vyvážená skladba stravy.
Přírůstek hmotnosti je během těhotenství fyziologický a hlídaný gynekologem. Pokud je přírůstek nadměrný, je žena upozorněna, aby se snažila upravit stávající režim.
Na pozoru by se měly těhotné ženy mít zejména při starém pořekadlu, že těhotná žena jí za dva. Není tomu tak: energetická potřeba se zvyšuje až ve 2. a 3. trimestru a to cca o 1300 kJ (tedy jedna větší svačina, či menší snídaně). Těhotná žena by ale měla jíst 2x tak kvalitně.
Po porodu žena často odbývá klasické jídlo a energii dodává tělu pochutinami. Proto je vhodné zajistit si hodnotnou stravu (uvaří manžel, babičky, objednám jídlo z restaurace, konzumuji jídlo navařené a zamražené do zásoby).
Častý je také nedostatek spánku, proto je důležité odpočívat, co to jde, společně s dítětem. Stejně tak můžeme vykonávat i pohybovou aktivitu s dítětem, například delší procházky s kočárkem (ale bez kafíčka a zákusku), praktikovat můžeme také různá domácí cvičení.
Riziková situace: odchod do důchodu
Na důchod se celá řada lidí těší už roky. Už nemusíme do práce a konečně se můžeme věnovat tomu, co nás baví.
Absence pravidelného režimu a pokles fyzické aktivity ale mohou vést k postupnému zvyšování hmotnosti.
Je vhodné najít si svůj stereotyp, zařadit dostatečnou pravidelnou pohybovou aktivitu a neodbývat se na jídle. Nedílnou součástí zdravého životního stylu je udržení psychické pohody a spánkového režimu.
Spousta z nás je zvyklá stravovat se v rámci závodního stravování a vařit každý den (nebo obden) je náročné, proto mnozí využívají různých polotovarů, nebo se jen něčím odbydou. Pomůckou pro vhodné sestavení jídelníčku nám může být pestrost – tedy zvyknout si zařadit minimálně 1 x týdně ryby, 2 x týdně luštěniny, upřednostňovat libové maso, zařazovat různé druhy obilovin atd. Podrobněji v článku Zdravý životní styl: proč je pestrost ve stravě tak důležitá?
V případě, že sami tápeme, jak změny v našem životě sladit s naším životním stylem, neváhejme se obrátit na nutričního terapeuta, osobního trenéra nebo psychologa. Je škoda, užírat se tím, že se nám nedaří, když často stačí pouze upravit stávající režim. Pokud už jsme opět ve starých kolejích, nevadí, vždy se vyplatí začít znovu. Jde přece o naše zdraví.
Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit