Chorizo Meatballs s černými olivami a španělskou tortillou

Tahle dobrota se skvěle hodí na párty, nebo k posezení s přáteli se sklenkou dobrého vína. Připravte si šťavnaté masové kuličky s chorizem, které jim dodají pikantní šmrnc. Jak si připravit tohle chutné finger food?
Tahle dobrota se skvěle hodí na párty, nebo k posezení s přáteli se sklenkou dobrého vína. Připravte si šťavnaté masové kuličky s chorizem, které jim dodají pikantní šmrnc. Jak si připravit tohle chutné finger food?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
40 masových kuliček
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Hovězí kuličky
    kuličky 40ks
    maso 500g mleté - mix hovězí a vepřové
    olivy 200g černé, bez pecek
    chorizo 100g
    sýr 100g čedar
    pečivo 30g starší, bílé
    mléko 5lžic
    oregano 2lžičky
    mletá paprika 2lžičky sladká
    vejce 1ks
    česnek 1stroužek velký
    kmín 1lžička
Tortilla
    brambor 500g
    sýr 100g čedar
    cibulka 50g jarní
    vejce 3ks
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme směs na masové kuličky. Starší bílé pečivo (rohlík, toastový chleba, houska...) nakrájíme na malé kostičky a zalijeme mlékem. Necháme chvíli zvlhnout.
  2. Maso přendáme do mísy a přidáme k němu koření - prolisovaný česnek, kmín, oregano, papriku, sůl a pepř.
  3. Dále vmícháme vejce, nastrouhaný sýr, nakrájené chorizo a olivy.
  4. Nakonec přidáme zvlhlé pečivo. Pokud chceme kuličky pikantní, přidáme trochu chilli.
  5. Ze směsi tvarujeme malé kuličky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Kuličky pokapeme olejem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 C° asi 10 minut (záleží na velikosti kuliček - doporučujeme jednu rozříznout a zkontrolovat, zda je propečená).
  7. Teď se pustíme do přípravy tortilly. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Uvaříme je v osolené vodě doměkka.
  8. Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme - stačí nahrubo, nechceme z nich mít kaši.
  9. Přidáme rozšlehaná vajíčka, nastrouhaný sýr, nakrájenou jarní cibulku, sůl a pepř. Zamícháme.
  10. V pánvi vhodné do trouby rozehřejeme olej a přendáme na ni bramborovou směs. Asi 5 minut smažíme. Tortillu nebudeme otáčet, ale dáme ji dopéct do trouby na 200 C° na cca 15 minut (aby byla dozlatova).
  11. Tortillu můžeme ochutit také chorizem, nakrájenou paprikou, různými bylinkami, které přidáme do bramborové směsi.

Plastový obal od masa, ať už folii nebo polystyrenové tácky, patří do žlutých kontejnerů, stačí vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Obaly nesmí být mastné, znečištěné a neměly by být ani mokré.
Můžete použít i dip dle chuti. Tip na jednoduchý dip - smíchejte majonézu s trochou piripiri omáčky! Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*