Je to příběh o vášni, příběh o legendě, příběh o řízku. Pojďme společně zavítat do dávných dob, kdy lidé poprvé okusili chuť tohoto zlatého pokladu. Kde vznikl a jaká byla jeho cesta?
Pohádka o masu ze zlata
Zrod řízku začal jako pohádka. Mnoho lidí si vznik této pochoutky spojuje s Rakousko – Uherskem. My se však vydáme ještě dál. Kam?
Až do starověkého Řecka. Jedna z legend totiž praví, že právě tehdy bohatí kupci okusili první řízky z telecího masa. Smažené maso ve strouhance údajně posypali zlatým prachem, který mu měl dodat přitažlivou podobu. Další důvod tohoto počinu byl prostý – lidé se tehdy domnívali, že zlato léčí.
Legenda o „cotoletta milanese“
Další legenda o řízku je už známější. Tehdy se psal rok 1848 a v italském Miláně český vojevůdce Josef Václav Radecký z Radče poprvé ochutnal pokrm s názvem „cotoletta milanese“.
Jednalo se o pochoutku z Benátek. A jaké jídlo se pod tímto názvem skrývalo? Kotleta obalená ve strouhance s delikátním parmezánem.
Pokud by Josef tehdy mluvil jako my dnes, určitě by po prvním soustu prohlásil něco v podobném duchu: „Tohle jídlo je naprosto božské a já ho chci jíst i doma!” Věc se má zkrátka tak, že Josef tento pokrm dopisem doporučil pro císařský stůl Františka Josefa II.
Recept brzy doputoval do rukou císařského kuchaře a ten se rázem ocitl před nelehkým úkolem: „Čím nahradím parmezán, který nemám?” Moukou, vajíčkem a strouhankou – tak zněla konečná odpověď.
Když se vojevůdce Josef vrátil domů, poručil si svou oblíbenou pochoutku, údajně ze změny ingrediencí nadšený nebyl a kuchaři vynadal.
Jeho rozhořčení ale netrvalo dlouho a podmanivá chuť vídeňského řízku, jak ho už známe my, si ho brzy získala.
Řízky v Čechách
V rakouských šlechtických domech působilo mnoho českých kuchařek – byla tedy jen otázka času, kdy se řízek zabydlí i v našich kuchyních.
Toto jídlo jsme si zamilovali a možná pro jeho “původ” jej vnímáme jako určitý symbol svátečního jídla. Často si ho dopřáváme při vhodné sváteční příležitosti
A jakou si k němu dáváme přílohu? Naši předci volili například brambory s petrželí, bramborový salát, bramborová kaše, okurkový salát nebo hlávkový salát. Dnes jsou v oblibě také hranolky, nebo pečené brambory.
Pravý vídeňský řízek
Dostali jste při čtení chuť na tento zlatý poklad? Pojďte s Jakvkuchyni.cz vyzkoušet tento recept na vídeňský řízek!
Recept - suroviny a postupTaké jste zvyklí si řízek pokapat pár kapkami citronu? V dřívějších dobách se tato technika nevyužívala pouze pro zlepšení chuti, měla i jiný cíl - výrazná chuť citronu měla za úkol zakrýt chuť lehce zkaženého masa. Ale ani tato drobná nekalost nepřipravila řízek o jeho místo na výsluní. „Wiener Schnitzel”, jak se v originále vídeňský řízek nazývá, patří už po celé generace k nejoblíbenějším evropským pokrmům a vyhlášeným specialitám rakouské kuchyně.