Odkud pochází hranolky? A jak si připravit křupavé hranolky? 

Víte, odkud a kdy se k nám na talíř dostaly brambory? A co teprve jemné a křupavé hranolky? Která legenda říká pravdu se můžeme jen domnívat, zato recept na jemné a křupavé hranolky od Jakvkuchyni.cz je sázkou na jistotu!

Odkud pochází hranolky? A jak si připravit křupavé hranolky? 
Odkud pochází hranolky? A jak si připravit křupavé hranolky? (Zdroj: Unsplash.com)

Odkud na talíř Čechů doputovaly brambory?

Kryštof Kolumbus má na svém seznamu objevů také jednu surovinu, bez které by dnes hranolky byly jen pouhým snem.

V 16. století přivezl do Evropy brambory. Ty, jak víme, jsou základní surovinou pro přípravu hranolek. Brambory obsahují řadu vitaminů a živin. 

Jedná se například o vitamin C, vitamin B, vlákninu a draslík.

Co by se stalo, pokud by tenkrát Kryštof Kolumbus nad dovozem brambor mávl rukou a nic nedovezl? Co bychom přikusovali ke šťavnatým steakům? To můžeme jen spekulovat. 

Původ brambor – Amerika, nebo Evropa?

Trvalo to dvě století. Co? Než Evropané poslali do Ameriky také jeden gastro dárek – hranolky!
O to, zda se tato legendární pochoutka zrodila v Belgii, ve Velké Británii, ve Francii nebo snad ve Španělsku, se vedou neustálé spory. Ale záleží na tom?
Stačí, když si zapamatujeme, že se hranolky zrodily v Evropě a do Ameriky se dovezly.

Jaké jsou legendy o vzniku hranolek v Belgii, nebo Francii?

Francouzská legenda o vzniku hranolek

V zemi galského kohouta koluje příběh o kuchaři, který se jmenoval Marie-Antoine Carême.
Ten se jednoho dne rozhodl, že už nechce dál žít bez své životní lásky a své trápení ukončí. Posloužit mu k tomu měly brambory. Proč?
Myslel si totiž, že jsou hlízy brambor jedovaté. Nakrájel je tedy na hranolky, osmahl je na pánvičce a pustil se do hodování.

Ale co ho čekalo místo smrti? Věčná sláva. Hranolky zachutnaly nejen jemu, ale mnoha dalším lidem a dnes se řadí mezi nejznámější jídla po celém světě. 

Co praví belgická legenda o vzniku hranolek?

Obyvatelé města Namur lovili od nepaměti malé rybky, které následně smažili na oleji. To ovšem během jedné kruté zimy nešlo, protože hladina řek zamrzla. Co teď?
Belgičané nakrájeli na plátky brambory a začali je smažit. Natolik si tento pokrm oblíbili, že hranolky prohlásili za své národní jídlo. 

V Bruggách dokonce vzniklo první muzeum hranolek na světě. Tomu říkáme opravdová láska! 

Jemné a křupavé hranolky, které si zamilujeme na první křupnutí

Jemné a křupavé hranolky, které si zamilujeme na první křupnutí

Krásně křupavé a zároveň neodolatelně jemné - tak chutnají ideální hranolky. Pojďme si přesně takové nachystat podle receptu...

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*