Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitaminy B, E, A, C, kyselinu listovou, sodík, selen, zinek, fosfor, železo, měď, vápník, mangan, draslík a hořčík. To je pěkná řádka zdraví prospěšných látek, co říkáte? A teď jak na to?
|
Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitaminy B, E, A, C, kyselinu listovou, sodík, selen, zinek, fosfor, železo, měď, vápník, mangan, draslík a hořčík. To je pěkná řádka zdraví prospěšných látek, co říkáte? A teď jak na to?
|
Porce
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Pokyny
- Nejdříve odkrojíme tuhé konce stonků chřestu a celý chřest oloupeme škrabkou na brambory.
- Chřest krátce spaříme ve vroucí osolené vodě s trochou cukru, slijeme a hned zchladíme ledovou vodou.
- Stonky necháme okapat a mezitím si připravíme chléb.
- Celozrnný chléb krátce opečeme na pánvi.
- Potřeme ho pomazánkovým máslem, položíme na něj plátek uzeného lososa a nakrájený stonek chřestu.
- Ve sklenici s víčkem smícháme med, olivový olej a hořčici na zálivku, se kterou sendvič jemně pokapeme.
- Připravený chléb přiklopíme druhým plátkem a pro efekt i pohodlí ho můžeme svázat provázkem.
K zabalení můžeme použít opakovatelně použitelnou krabičku, alobal či voskovaný ubrousek na svačinu, který lze používat opakovaně. Jedná se o ekologičtější varianty jednorázově použitelných způsobů balení potravin a jídel. Každým takovým krokem snižujeme naši uhlíkovou stopu a zátěž životního prostředí.