Hovězí karabáček na česneku se špenátem a plackami

Vyzkoušejte si výbornou chuťovou kombinaci hovězího masa na česneku, se špenátem a bramborovými plackami. Jak na celý recept prozradí Jakvkuchyni.cz!
Vyzkoušejte si výbornou chuťovou kombinaci hovězího masa na česneku, se špenátem a bramborovými plackami. Jak na celý recept prozradí Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
16 kusů placiček
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Hovězí karabáček
    porce 4
    hovězího masa 900g karabáčem
    slanina 100g kvalitní
    česnek 5stroužků
    cibule 1ks velká
    sádlo 1plátek
    voda nebo vývar na podlévání
Špenát
    špenát 600g
    česnek 2stroužky
Bramborové placičky
    brambor 700g
    mouka 220g polohrubá
    slanina 50g
    vejce 2
    sůl 1lžička
    sádlo na smažení
Pokyny
Hovězí karabáček
  1. Nejprve začneme přípravou masa, které nakrájíme na větší kostky. Nakrájené maso přendáme ho do mísy, osolíme, opepříme, přidáme 2 prolisované stroužky česneku a zamícháme.
  2. V hlubší pánvi, použitelné v troubě, rozehřejeme sádlo a maso na něm zprudka osmažíme a dáme ho bokem.
  3. Ve zbylém výpeku krátce osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, na plátky nakrájenou cibuli a zbývající česnek, který si také nakrájíme na plátky.
  4. Nakonec k nim vrátíme maso, které podlijeme hovězím vývarem nebo vodou tak, aby bylo z větší části ponořené.
  5. Pánev dáme do trouby, zakryjeme alobalem a dusíme cca 1 - 1,5 hodiny (dokud nebude maso měkké) při teplotě okolo 200°C.
  6. Občas maso zkontrolujeme, promícháme a případně podlijeme vodou/vývarem.
  7. Na posledních 30 minut alobal sundáme a maso dopečeme bez něj.
Bramborové placičky
  1. Dáme vařit brambory ve slupce. Po uvaření je necháme vychladnout a nakonec očistíme od slupek.
  2. Takto očištěné brambory dáme do větší mísy a rozmačkáme šťouchadlem najemno.
  3. Přisypeme mouku, sůl, přidáme vejce a nakrájenou slaninu. Prohněteme a vytvoříme těsto.
  4. Z těsta pomoučněnýma rukama tvarujeme malé placičky, které smažíme dozlatova na sádle.
Špenát
  1. V pánvi rozehřejme 2 lžíce oleje a krátce na něm orestujeme na plátky nakrájený česnek (dáváme pozor, aby nám česnek příliš nezhořkl).
  2. K česneku přidáme mražený špenát (pokud použijeme čerstvý, tak ho napřed spaříme horkou vodou a prudce zchladíme, aby neztratil barvu a zůstal hezky zelený).
  3. Přidáme trochu vody, ztlumíme sporák a přiklopíme pokličkou.
  4. Občas zamícháme, dokud špenát nepovolí.
  5. Hotový špenát dochutíme solí a pepřem.

Pokud si koupíme špenát v plastovém obalu, nezapomene ho vytřídit do žlutého kontejneru na plasty. Zbytky špenátu můžeme vytřídit do bioodpadu, zato odřezky masa patří do směsného odpadu.. Pokud si nejste při třídění odpadu v kuchyni jisti, mrkněte na Deník třídičky Irči na díl “… třiďte odpad jednoduše”.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*