Zbyla vám od oběda uvařená rýže? Rozhodně ji ještě můžeme využít! Pokud na její slanou variantu už chuť nemáme, vyzkoušejte sladkou verzi. Společně s šéfkuchařem Davidem Šaškem si prozradíme výborný recept na mléčnou rýži bez laktózy s malinami. Jak na to?
|
Zbyla vám od oběda uvařená rýže? Rozhodně ji ještě můžeme využít! Pokud na její slanou variantu už chuť nemáme, vyzkoušejte sladkou verzi. Společně s šéfkuchařem Davidem Šaškem si prozradíme výborný recept na mléčnou rýži bez laktózy s malinami. Jak na to?
|
Pokyny
- Do rendlíku nalijme kokosové́ mléko, přidáme cukr a vše přibližně 1 minutu povaříme.
- Přisypeme rýži, hrstku oloupaných mandlí a znovu vaříme 3 až 4 minuty do zhoustnutí.
- Odstavíme z ohně, necháme asi 5 minut odstát.
- Poté naplníme do misek, či sklenek.
- Dáme do lednice vychladnout a podáváme s omáčkou z mírně oslazených rozmixovaných malin, které jsme přepasírovali přes síto.
- TIP Sladkou rýži můžeme skladovat v lednici 2 až 3 dny. Při podávání ji můžeme vylepšit kopečkem kvalitní́ vanilkové́ zmrzliny.
- Takto připravenou rýži můžeme výborně doplnit i dalším mírně kyselým ovocem, například marakujou nebo rozmixovaným mangem s citronovou šťávou.
Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Správně je třídíme do oranžového kontejneru, někde se třídí v rámci tzv. vícekomoditního sběru s jiným druhem odpadu. Před vytříděním je důležité obaly vždy vyprázdnit, plastová víčka třídění nevadí!
Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!