Netradiční recept na guláš, který není zahuštěn moukou a je dokonce pečený v troubě. Namísto mouky je použit rajčatový protlak, proto je recept bez lepku. Maso můžeme použít hovězí, nebo vepřové. Jak si připravit pečený bezlepkový guláš?
|
Netradiční recept na guláš, který není zahuštěn moukou a je dokonce pečený v troubě. Namísto mouky je použit rajčatový protlak, proto je recept bez lepku. Maso můžeme použít hovězí, nebo vepřové. Jak si připravit pečený bezlepkový guláš?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
1 hod
|
Chod
|
Pokyny
- V hrnci vhodném do trouby rozpálíme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek a společně restujeme.
- Po chvíli přisypeme kmín. Jakmile je cibule lehce opečená a kmín, přidáme na kostičky nakrájené osolené a opepřené maso a necháme zatáhnout a orestovat.
- Poté přidáme sladkou papriku a ještě malou chvíli společně opékáme (paprika se nesmí připálit, jinak zhořkne!).
- Přilijeme vodu (případně trochu piva) a přivedeme k varu.
- Hrnec přiklopíme pokličkou a dáme ho do předehřáté trouby na 160°C a pozvolna dusíme 2-3 hodiny, dokud nebude maso měkké. Alespoň jednou v průběhu dušení guláš zamícháme.
- Když je maso měkké, dáme hrnec na sporák, přivedeme k varu a dochutíme - solí, pepřem, majoránkou (případně ještě česnekem) a zahustíme rajčatovým protlakem.
- Nejlepší je guláš druhý den, když se trochu odleží a chutě se propojí.
TIP
Ideální příloha jsou knedlíky, bramboráčky, ale těstoviny nebo pečivo. Pokud máte rádi pečivo, zkuste si doma upéct některou z těchto dobrot:
domácí celozrnné rohlíky;
domácí preclíky;
domácí chlebovou bagetu.
Sáčky od koření jsou kombinované obaly vyrobené většinou z papíru a hliníkové fólie. Protože od sebe nelze jednotlivé vrstvy oddělit, patří tyto sáčky do směsného odpadu. Plechovka od rajčat patří do sběrných nádob na kovy, v některých obcích je možný tzv. vícekomoditní sběr odpadu, kdy můžeme kovové obaly třídit s jiným druhem odpadu.