Kynuté koláče a vdolky se neustále řadí k těm nejoblíbenějším dezertům. V letních měsících můžeme použít k jejich naplnění čerstvé ovoce. Kombinace s jahodami a křupavou drobenkou je neodolatelná. Recept na Javkuchyni.cz!
|
Kynuté koláče a vdolky se neustále řadí k těm nejoblíbenějším dezertům. V letních měsících můžeme použít k jejich naplnění čerstvé ovoce. Kombinace s jahodami a křupavou drobenkou je neodolatelná. Recept na Javkuchyni.cz!
|
Porce
16 koláčků
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Těsto
mouka
550g
hladká
mléko
250ml
máslo
100g
změklé
cukr
70g
krupice
droždí
40g
čerstvé
žloutek
2ks
citrónová kůra
1lžička
vanilkový extrakt
1lžička
sůl
½lžičky
sůl
1špetka
Drobenka
mouka
160g
polohrubá
cukr
80g
moučka
máslo
80g
vanilkový lusk
1ks
máslo
na potření
|
Pokyny
- Ve vlažném mléce rozmícháme 2 lžíce cukru a žloutky, přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
- V míse smícháme mouku se zbytkem cukru se solí, citronovou kůru, vanilkovým extraktem a přidáme máslo.
- Přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto – hněteme tak dlouho, dokud se všechna mouka nezapracuje.
- Přendáme do čisté mísy a necháme kynout 2 hodiny.
- Vykynuté těsto rozdělíme na díly po asi 60 g.
- Vytvarujeme bochánky, které rozložíme na máslem vymazaný plech.
- Necháme kynout ještě dalších 20 minut.
- Poté vymačkáme uprostřed pomocí dna skleničky cca 2 cm od krajů důlky (tiskneme až na plech).
- Dno důlku potřeme trochou marmelády a poklademe pokrájenými jahodami.
- Nakonec posypeme drobenkou, kterou jsme si vytvořili z mouky, másla, cukru a semínek vydlabaných z vanilkového lusku. Vše prsty promneme dokud nevznikne drobenka.
- Bez potírání dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut, dokud koláče nezačnou zlátnout.
- Mezitím si rozpustíme máslo.
- Jakmile budou koláče upečené a vyndáme z trouby, ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem.
Klasické máslo se obvykle prodává v obalu tvořeném kombinací papírové a hliníkové vrstvy. Tento obal patří do směsného odpadu. Krabice od mléka jsou tzv. nápojové kartony. Také se jedná o kombinované obaly, ty ale patří do oranžových nádob, v některých obcích se třídí v rámci tzv. vícekomoditního sběru s jiným druhem odpadu. Před vytříděním je důležité obaly vždy vyprázdnit, plastová víčka třídění nevadí!