Objevte kouzlo dýně hokkaido

Proč by se měla dýně hokkaido pravidelně objevovat v našich jídelníčcích? Jak poznat kvalitní kus a jak dýni nejlépe zpracovat? Tipy, zajímavosti a recepty s dýní hokkaido v článku na Jakvkuchyni.cz.

Objevte kouzlo dýně hokkaido
Článek Objevte kouzlo dýně hokkaido na Jakvkuchyni.cz – tipy, zajímavosti a recepty s dýní hokkaido. (Zdroj: shutterstock.com).

Proč dýni hokaido zařadit do jídelníčku?

Když se řekne: „dýně,” většina z nás si vybaví druh “dýně hokkaido”. Jsou to přesně ty kulaté dýně s typickým rýhováním žlutooranžové barvy, které se při Halloweenu stávají hlavním dekoračním prvkem.

Odkud k nám tato tykvovitá zelenina doputovala? O tom se vedou spory. Někteří tvrdí, že pochází z japonského ostrova Hokkaidó, jiní za její domovinu označují Anglii.
Jedno je však jisté, dýně hokkaido se rozšířila téměř do celého světa a to je moc dobře. Její konzumace prospívá zdraví. 

Dýně hokkaido totiž obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, jako například:

Dýně hokkaido tvoří z 94 % voda, proto není příliš kalorická a je vhodná, když chceme zhubnout.

Zdravá jsou také dýňová semínka, ze kterých se lisuje kvalitní olej.
Už staří léčitelé věděli, že tento olej zpomaluje kornatění cév a tím lidé předchází riziku infarktu. Mezi další výhody patří jeho protizánětlivé účinky.
Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem nenasycených olejů, fytosterolů, vitamínu E, kukurbitinu, karotenoidů, přírodních barviv atd.
Hrstka dýňových semínek (cca čtvrt šálku) obsahuje při přepočtu na doporučenou denní dávku živin přibližně 52 % manganu, 46,1 % hořčíku, 28,7 % železa, 24 % mědi, 16,9 % bílkovin a 17,1 % zinku.

Jak poznat kvalitní dýni hokkaido? 

Zralou dýni hokkaido poznáme na první pohled – pyšní se totiž sytě oranžovou barvou. Pokud je světlejší, nebude příliš sladká. 

V případě, že se na dýni vyskytují zelené skvrny, nevadí to – zřejmě se jedná o křížence se zelenou dýní hokkaido.

Ale pozor, důležité je nesplést si zelené skvrny s plísní. Její přítomnost rozhodně v pořádku není. 

S výběrem té správné dýně nám pomůže i sluch – stačí na dýni zaklepat. Pokud je zvuk dutý a prázdný, ruce pryč, protože taková dýně se bude chutí podobat cuketě.
Naopak dunivý a těžký zvuk je přesně to, co hledáme. Při nákupu dýně také dbejme na to, aby měla hnědou, pevnou a vyschlou stopku. Jen takový kus nám vydrží dostatečně dlouho. 

Jak dýni hokkaido zpracovat?

Přinesli jsme si domů zralou dýni hokkaido, kam s ní? Těmto druhům dýně nejvíce svědčí suché a dobře větrané místo.
Ideální teplota je okolo 15 °C, do lednice ale nepatří. Nejlépe se dýním daří ve sklepě, nebo ve spíži.
Když ji nakrojíme, můžeme ji dát do lednice – zabalená ve fólii tam vydrží zhruba týden. 

Dýně hokkaido se nemusí loupat, to ocení každý kuchař. Stačí, když ji rozkrojíme, vydlabeme semínka a upečeme v troubě. 

Pečením dýně totiž zvýrazníme nasládlou chuť dýně hokkaido.

Tipy na recepty z dýně hokkaido od Jakvkuchyni.cz

Dýni můžeme vařit, péct, grilovat – kulinárních úprav na sladko i na slano je celá řada. I proto můžeme z dýně připravit polévku, jako hlavní chod, skvěle poslouží i pro přípravu příloh či salátů. Stejně báječně nám dýně poslouží při přípravě dezertů a skvěle chutná i jako chipsy.

Připravte si dýni podle 7 receptů od Jakvkuchyni.cz:

Fantazii se při přípravě kulinářských dobrot z dýně meze nekladou.

Zbyla nám z přípravy dýně semínka? Nemusíme je vyhazovat, v kuchyni pro ně existuje další využití. Stačí je očistit, propláchnout vodou, přidat olej, osolit a na plechu péct při 160 °C asi 20 minut. Dýňová semínka nám poslouží jako zdravé mlsání, můžeme s nimi ozdobit domácí dalamánky nebo je přidat do těsta na koláč. Zkuste si upéct například domácí housky s dýňovými semínky. Pro další vaření beze zbytku je inspirace v seriálu Vaříme beze zbytku.

 

A dalším skvělým receptem z dýně hokaido je pečená dýně. Jak na to?

Polévka z dýně hokkaido

Polévka z dýně hokkaido

Jakmile dýni nakrájíme, bude už příprava polévky rychlá a snadná. Její oříšková chuť mile překvapí. V chladnějších měsících...

Recept - suroviny a postup
Zapečená dýně se sýrovou omáčkou a tymiánem

Zapečená dýně se sýrovou omáčkou a tymiánem

Pokud je recept jednoduchý a výsledný pokrm lahodný, poskočí radostí snad každý kuchař a kuchařka. A přesně taková je zapečená dýně...

Recept - suroviny a postup

Dýně je další skvělou potravinou, která je zdravá a dají se z ní připravit doslova zázraky, které navíc skvěle chutnají! Neváhejte a zařaďte dýni a dýňová semínka do jídelníčku, vaše strava bude zase o něco pestřejší!

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Dýňový speciál". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*