Domácí šípkový sirup

Šípky obsahují mnoho prospěšných látek, zejména vitaminů a antioxidantů, které mají pozitivní účinky na zdraví. Šípek obsahuje nejvíce vitamínu C a je proto vhodný jako prevence nachlazení a viróz, ale i při léčbě. Jak tedy zpracovat a uchovat šípky přes celou zimu, abychom si zajistili přísun zdraví prospěšných látek? Ideální je forma šípkového sirupu, který si můžete připravit doma podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Šípky obsahují mnoho prospěšných látek, zejména vitaminů a antioxidantů, které mají pozitivní účinky na zdraví. Šípek obsahuje nejvíce vitamínu C a je proto vhodný jako prevence nachlazení a viróz, ale i při léčbě. Jak tedy zpracovat a uchovat šípky přes celou zimu, abychom si zajistili přísun zdraví prospěšných látek? Ideální je forma šípkového sirupu, který si můžete připravit doma podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
dle množství šípků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    cukr 1,5kg
    šípek 1kg
    voda 2l
Pokyny
  1. Šípky nahrubo namixujeme a dáme ideálně do skleněné nádoby (kvůli zachování vitamínů rozhodně nepoužíváme kovové nádoby a celkově se snažíme minimalizovat kontakt s kovy).
  2. Zalijeme je 2 litry vody a dáme macerovat na 24 hodin do lednice.
  3. Poté celou směs zahřejeme na teplotu max. 70°C.
  4. Pokud ale chceme zachovat zdraví prospěšné látky, sirup nevaříme. Stačí dokonale vyvařené a čisté sklenice a jako přírodní konzervant můžeme přidat kyselinu citronovou, nebo navrchu zalít trochou alkoholu  (vodka je bez chuti, příp. rumem).
  5. Výslednou směs přecedíme přes jemné plátno, vmícháme 1,5 g cukru a mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  6. Po vychladnutí plníme do čistých sklenic, uchováváme v chladu (nejlépe v lednici, můžeme i v mrazáku) a temnu. 
  7. Produkty s obsahem šípku jsou vhodné jako prevence i jako podpůrná léčba při nachlazení či chřipce.

Odpad z šípků patří do sběrných nádob na bioodpad, případně na kompost. Pokud máme cukr kupovaný klasicky v obchodě a ne v bezobalové prodejně, papírový obal samozřejmě třídíme do kontejnerů na papír. Prázdné použité sklenice patří do kontejneru na sklo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*