Šípky obsahují mnoho prospěšných látek, zejména vitaminů a antioxidantů, které mají pozitivní účinky na zdraví. Šípek obsahuje nejvíce vitamínu C a je proto vhodný jako prevence nachlazení a viróz, ale i při léčbě. Jak tedy zpracovat a uchovat šípky přes celou zimu, abychom si zajistili přísun zdraví prospěšných látek? Ideální je forma šípkového sirupu, který si můžete připravit doma podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Šípky obsahují mnoho prospěšných látek, zejména vitaminů a antioxidantů, které mají pozitivní účinky na zdraví. Šípek obsahuje nejvíce vitamínu C a je proto vhodný jako prevence nachlazení a viróz, ale i při léčbě. Jak tedy zpracovat a uchovat šípky přes celou zimu, abychom si zajistili přísun zdraví prospěšných látek? Ideální je forma šípkového sirupu, který si můžete připravit doma podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
dle množství šípků
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Šípky nahrubo namixujeme a dáme ideálně do skleněné nádoby (kvůli zachování vitamínů rozhodně nepoužíváme kovové nádoby a celkově se snažíme minimalizovat kontakt s kovy).
- Zalijeme je 2 litry vody a dáme macerovat na 24 hodin do lednice.
- Poté celou směs zahřejeme na teplotu max. 70°C.
- Pokud ale chceme zachovat zdraví prospěšné látky, sirup nevaříme. Stačí dokonale vyvařené a čisté sklenice a jako přírodní konzervant můžeme přidat kyselinu citronovou, nebo navrchu zalít trochou alkoholu (vodka je bez chuti, příp. rumem).
- Výslednou směs přecedíme přes jemné plátno, vmícháme 1,5 g cukru a mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Po vychladnutí plníme do čistých sklenic, uchováváme v chladu (nejlépe v lednici, můžeme i v mrazáku) a temnu.
- Produkty s obsahem šípku jsou vhodné jako prevence i jako podpůrná léčba při nachlazení či chřipce.
Odpad z šípků patří do sběrných nádob na bioodpad, případně na kompost. Pokud máme cukr kupovaný klasicky v obchodě a ne v bezobalové prodejně, papírový obal samozřejmě třídíme do kontejnerů na papír. Prázdné použité sklenice patří do kontejneru na sklo.