Na marmeládě z hroznového vína si pochutnáme například s čerstvým chlebem k snídani. Výborná je také v jogurtu, lineckém cukroví nebo jako základ pro omáčky s hovězím masem. Když do ní přidáme trochu ostružin a kousek grepu, vneseme do kuchyně svěží vítr! Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
|
Na marmeládě z hroznového vína si pochutnáme například s čerstvým chlebem k snídani. Výborná je také v jogurtu, lineckém cukroví nebo jako základ pro omáčky s hovězím masem. Když do ní přidáme trochu ostružin a kousek grepu, vneseme do kuchyně svěží vítr! Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
|
Porce
dle množství ovoce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
ostružiny
1kg
hroznové víno
1kg
červené
cukr
1kg
grep
1ks
rum
75ml
hřebíček
3ks
Gelfix 1:1
1sáček
voda
trochu
skořicová kůra
kousek
|
Pokyny
- Ostružiny a hroznové víno dobře omyjeme.
- Grep oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Ovoce a koření přendáme do hrnce a podlijeme přibližně decilitrem vodu.
- Vaříme cca 15 minut, hrnec odstavíme z ohně a následně ovoce rozmačkáme.
- Přidáme skořicovou kúru a hřebíčky a směs společně povaříme ještě dalších 15 minut a poté ji propasírujeme.
- Propasírované ovoce necháme odpočívat do druhého dne.
- Druhý den přidáme ke směsi Gelfix 1:1, dvě lžíce cukru a přivedeme k bodu varu.
- V tuto chvíli přidáme zbytek cukru, kyselinu citronovou a směs vaříme asi 3 minuty.
- Nakonec přilijeme rum, promícháme a máme hotovo.
- Marmeládu rozlijeme do sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Až spotřebujeme rum, máme dvě možnosti, jak s prázdnou skleněnou láhví naložit. Můžeme ji vymýt a znovu použít (re-use), nebo ji vytřídíme do kontejneru na skleněný odpad. Věděli jste, že díky svým vlastnostem můžeme skleněný odpad recyklovat do nekonečna? Více o odpadu ze skla v infografice.