Červená řepa patří mezi lokální sezónní zeleninu, která je navíc cenově dostupná. bez problémů koupíme během celého roku. Obsahuje minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Vyzkoušejte originální recept na dušené hovězí s řepou a bylinkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Červená řepa patří mezi lokální sezónní zeleninu, která je navíc cenově dostupná. bez problémů koupíme během celého roku. Obsahuje minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Vyzkoušejte originální recept na dušené hovězí s řepou a bylinkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Suroviny
hovězí maso
1kg
např. kýta
červená řepa
300g
cibule
2ks
česnek
2stroužky
strouhanka
2lžíce
paprika
2lžíce
sladká, případně i trochu pálivé
kmín
1lžička
rajčatový protlak
1lžíce
|
Pokyny
- V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli spolu s nasekaným česnekem.
- Přisypeme kmín a chvíli společně restujeme.
- Maso očistíme (zbavíme ho všech blan) a nakrájíme na kousky.
- Poté ho přidáme k cibulovému základu a necháme zatáhnout.
- Osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a nakrájenou řepu.
- Asi 3 minuty společně restujeme - ale pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by zhořkla.
- Nakonec podlijeme vodou/ještě lépe hovězím vývarem a dusíme asi 2 hodiny, aby bylo maso měkké.
- Průběžně omáčku kontrolujeme, občas zamícháme a případně lehce podlijeme.
- Dobu dušení je možné zkrátit v tlakovém hrnci, ve kterém bude guláš hotový asi za 45 minut (před uvařením hrnce musí být maso ponořené).
- Nakonec omáčku dochutíme majoránkou, zahustíme rajčatovým protlakem a také strouhankou (případně moukou) a krátce povaříme.
TIP od Jakvkuchyni.cz: můžeme podávat s houskovým knedlíkem, rýží, těstovinami nebo pečivem.
Zbytky zeleniny jako jsou odkrojky řepy, slupky od cibule a česneku apod., můžeme vytřídit do bioodpadu. Pozor ale, odřezky masa tam patří! Pokud si nejsme při třídění odpadu v kuchyni jisti, stačí mrknout na Deník třídičky Irči, konkrétně na díl “… třiďte odpad jednoduše”.