Zkusme letos na sváteční stůl přinést něco nového a neobvyklého. Velikonoční věnec z kynutého těsta je nejen nádhernou ozdobou, ale také chutným pokrmem, který zpestří velikonoční tabuli a potěší všechny milovníky sladkých dobrot. A co je nejlepší? Věnec můžeme ozdobit podle naší fantazie - použít můžeme mašle, kraslice a další dekorace. Připravme se na nadcházející svátky s originálním receptem na velikonoční věnec z kynutého těsta podle Jakvkuchyni.cz!
|
Zkusme letos na sváteční stůl přinést něco nového a neobvyklého. Velikonoční věnec z kynutého těsta je nejen nádhernou ozdobou, ale také chutným pokrmem, který zpestří velikonoční tabuli a potěší všechny milovníky sladkých dobrot. A co je nejlepší? Věnec můžeme ozdobit podle naší fantazie - použít můžeme mašle, kraslice a další dekorace. Připravme se na nadcházející svátky s originálním receptem na velikonoční věnec z kynutého těsta podle Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
1 věnec
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Část mléka lehce ohřejeme, aby bylo teplé (ne horké!), přidáme do něj lžíci cukru, zamícháme a rozdrobíme do něj droždí.
- Poté necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).
- Do velké mísy prosejeme mouku, dále přimícháme sůl, vanilku, zbytek cukru, citronovou kůru, vejce, zbylé mléko, rozinky, rum a mandle.
- Nakonec přilijeme také kvásek a změklé máslo.
- Vypracujeme těsto - pokud máme k dispozici robota, je to velké ulehčení práce.
- Těsto necháme kynout asi 80 minut na teplém místě., mělo by zdvojnásobit objem.
- Těsto ještě jednou krátce propracujeme.
- Poté jej rozdělíme na 3 části, ze kterých vyválíme asi 50 cm dlouhé prameny, které zapleteme jako cop.
- Zapletený cop nakonec zatočíme a spojíme, abychom vytvořili kruh. Ten přendáme na plech vyložený pečicím papírem a doprostřed dáme malou zavařovací sklenici.
- Upletený věnec necháme další hodinu kynout na plechu - v troubě by již neměl zvětšovat objem, jinak hrozí, že popraská.
- Nakonec jej potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut a poté snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme dalších 20 minut.
TIP od Jakvkuchyni.cz: propečenost zkontrolujeme špejlí - zapíchneme ji do těsta a to se nesmí na špejli lepit.
Papírové krabice od mléka nazýváme nápojové kartony. Správně je třídíme do oranžového kontejneru, někde se třídí v rámci tzv. vícekomoditního sběru s jiným druhem odpadu. Před vytříděním je důležité obaly vždy vyprázdnit, sešlápnout či zmáčknout, abychom zmenšili objem, naopak plastová víčka nevadí!