Pórek je bohatý na kyselinu listovou, kterou potřebují zejména ženy, které touží po miminku. Pórek obsahuje také řadu vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Vařte zero waste a připravte se ze zbylých brambor a pórku vynikající a jemný pórkovo-bramborový krém podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
O seriálu Gurmánské vaření beze zbytku
Ohleduplný přístup k potravinám i k nakládání s odpadem uleví přírodě, i naší peněžence. Ročně připadne průměrně na každého člověka na Zemi cca 74 kg potravinového odpadu! Zkuste změnit přístup a vařit zero waste podle videoseriálu Gurmánské vaření beze zbytku.
Společně s kuchařem Ondřejem Hutnikem si ukážeme, jak využít zbytky jídel.
V dnešním dílu si ze zbytku bramborové kaše přichystáme vynikající pórkovo-bramborový krém na bílém víně s ředkvičkami. Jak na to?
Proč jíst pórek?
Na pórek a jeho pozitivní účinky nedal dopustit už římský císař Nero. Podle něj pórek napomáhal hlasivkám a díky tomu se zlepšovaly jeho řečnické dovednosti.
A jaké jsou další důvody, proč bychom měli dát pórku v našem jídelníčku šanci?
- Jedná se o významný zdroj kyseliny listové. Ta hraje důležitou roli při tvorbě červených krvinek.
- Jíst by ho měly zejména ženy, které by rády otěhotněly.
- Pórek obsahuje vitamíny rozpustné v tucích A a K a dále vitamín C, B1 a B6.
- Pórek je bohatý také na minerální látky, obsahuje železo, draslík, fosfor a hořčík.
- Vyšší obsah vlákniny prospívá zažívání.
- Pórek napomáhá se snížením hladiny cholesterolu v krvi.
- A jedná se také o ideálního pomocníka při hubnutí, protože obsahuje jen malé množství kalorií.
Více v článku Kupujeme, skladujeme a vaříme pórek.
Videorecept na Pórkovo-bramborový krém s ředkvičkami
Co se zbytkem bramborové kaše ze včerejšího oběda? Připravte si pórkovo-bramborový krém podle receptu ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku! (Zdroj: Jakvkuchyni.cz)
Připravit si ho můžete i podle receptu níže.
Ukrývá vaše lednice zbytek bramborové kaše ze včerejšího oběda? Výborně! Vyzkoušejte si připravit lahodný krém na smetaně, bílém...Pórkovo-bramborový krém s ředkvičkami
Třídění odpadu má smysl
Například protože:
- tříděním napomáháme šetřit primární zdroje surovin (uhlí, dřevo, ropu atd.).
- Díky recyklaci vytříděného odpadu najdou vyhozené věci další uplatnění.
- Vytříděné věci neskončí na skládce, ale umožníme jejich efektivní využití, tím navíc ušetříme místo pro odpady, které třídit nelze.
- Využitím tříděného odpadu šetříme energii i životní prostředí.
Tříděním šetříme i naše peníze. Ale ten dobrý pocit, který díky tomu získáme, je stejně k nezaplacení.
Kdo je šéfkuchař Ondřej Hutnik?
Ondřej Hutnik, tak zní jméno šéfkuchaře restaurace Dvůr Perlová voda. Ondra své kulinářské zkušenosti získával téměř po celém světě, mimo jiné také v Dánsku. Působil zde v kodaňské restauraci Geranium, která se pyšní třemi michelinskými hvězdami.
A právě zde se Ondra naučil respektu k surovinám a způsobům, jak z nich vytěžit naprosté maximum.
Není divu, že Ondra jídlem nerad plýtvá. Vždy se snaží najít řešení, jak vařit beze zbytku.