Gurmánské vaření beze zbytku: Pórkovo-bramborový krém s ředkvičkami

Pórek je bohatý na kyselinu listovou, kterou potřebují zejména ženy, které touží po miminku. Pórek obsahuje také řadu vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Vařte zero waste a připravte se ze zbylých brambor a pórku vynikající a jemný pórkovo-bramborový krém podle receptu od Jakvkuchyni.cz!

Gurmánské vaření beze zbytku: Pórkovo-bramborový krém s ředkvičkami
Připravte si vynikající Pórkovo-bramborový krém s ředkvičkami podle seriálu o zerowaste vaření Gurmánské vaření beze zbytku. Videorecept a tipy na správné třídění na Jakvkuchyni.cz.

O seriálu Gurmánské vaření beze zbytku

Ohleduplný přístup k potravinám i k nakládání s odpadem uleví přírodě, i naší peněžence. Ročně připadne průměrně na každého člověka na Zemi cca 74 kg potravinového odpadu! Zkuste změnit přístup a vařit zero waste podle videoseriálu Gurmánské vaření beze zbytku.

Společně s kuchařem Ondřejem Hutnikem si ukážeme, jak využít zbytky jídel. 

V dnešním dílu si ze zbytku bramborové kaše přichystáme vynikající pórkovo-bramborový krém na bílém víně s ředkvičkami. Jak na to?

Proč jíst pórek?

Na pórek a jeho pozitivní účinky nedal dopustit už římský císař Nero. Podle něj pórek napomáhal hlasivkám a díky tomu se zlepšovaly jeho řečnické dovednosti. 

A jaké jsou další důvody, proč bychom měli dát pórku v našem jídelníčku šanci? 

  • Jedná se o významný zdroj kyseliny listové. Ta hraje důležitou roli při tvorbě červených krvinek. 
  • Jíst by ho měly zejména ženy, které by rády otěhotněly.
  • Pórek obsahuje vitamíny rozpustné v tucích A a K a dále vitamín C, B1 a B6
  • Pórek je bohatý také na minerální látky, obsahuje železo, draslík, fosfor a hořčík
  • Vyšší obsah vlákniny prospívá zažívání. 
  • Pórek napomáhá se snížením hladiny cholesterolu v krvi. 
  • A jedná se také o ideálního pomocníka při hubnutí, protože obsahuje jen malé množství kalorií.

Více v článku Kupujeme, skladujeme a vaříme pórek.

Videorecept na Pórkovo-bramborový krém s ředkvičkami

Co se zbytkem bramborové kaše ze včerejšího oběda? Připravte si pórkovo-bramborový krém podle receptu ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku! (Zdroj: Jakvkuchyni.cz)

Připravit si ho můžete i podle receptu níže.

Pórkovo-bramborový krém s ředkvičkami

Pórkovo-bramborový krém s ředkvičkami

Ukrývá vaše lednice zbytek bramborové kaše ze včerejšího oběda? Výborně! Vyzkoušejte si připravit lahodný krém na smetaně, bílém...

Recept - suroviny a postup

Třídění odpadu má smysl

Například protože:

  • tříděním napomáháme šetřit primární zdroje surovin (uhlí, dřevo, ropu atd.).
  • Díky recyklaci vytříděného odpadu najdou vyhozené věci další uplatnění.
  • Vytříděné věci neskončí na skládce, ale umožníme jejich efektivní využití, tím navíc ušetříme místo pro odpady, které třídit nelze.
  • Využitím tříděného odpadu šetříme energii i životní prostředí. 

Tříděním šetříme i naše peníze. Ale ten dobrý pocit, který díky tomu získáme, je stejně k nezaplacení. 

Kdo je šéfkuchař Ondřej Hutnik?

Ondřej Hutnik, tak zní jméno šéfkuchaře restaurace Dvůr Perlová voda. Ondra své kulinářské zkušenosti získával téměř po celém světě, mimo jiné také v Dánsku. Působil zde v kodaňské restauraci Geranium, která se pyšní třemi michelinskými hvězdami.
A právě zde se Ondra naučil respektu k surovinám a způsobům, jak z nich vytěžit naprosté maximum.
Není divu, že Ondra jídlem nerad plýtvá. Vždy se snaží najít řešení, jak vařit beze zbytku. 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*