Sýry: feta a jeho využití v kuchyni

Sýr feta je tradičním produktem, který je ve své domovině, Řecku, hojně využívaný v místní kuchyni. Vyráběli jej už staří Řekové, kteří fetu znali pod názvy „tryskos“ nebo „trysfália“.  Obliba fety roste po celém světě, přesto tento sýr svou domovinu nezapře – stále se totiž vyrábí z ovčího mléka, jako v minulosti. Je feta vhodná do zdravého jídelníčku a mnoho dalších zajímavostí se dočteme v článku na Jakvkuchyni.cz. Nechybí ani inspirace na lahodné zapečené brambory s česnekem a bylinkami a rychlou osvěžující pomazánku!

Sýry: feta a jeho využití v kuchyni
Sýry: feta a jeho využití v kuchyni na Jakvkuchyni.cz! (Zdroj: Shutterstock.com).

Jak se vyrábí sýr feta?

Původní feta se vyráběla výlučně z ovčího mléka, později se začalo používat i mléko kozí, případně se smíchala obě mléka dohromady. Do mléka se přidá mléčná kultura a směs se nechá zakysat.
Zakysané mléko se rozdělí na sýrovou sraženinu, hustou část, ve které zůstane z mléka tuk a bílkoviny, a syrovátku, nažloutlou tekutinu, která je tvořena většinou mléčných sacharidů.
Hustá sýřenina se nakrájí na kostičky, smíchá se se solí a olivovým olejem a tak vznikne charakteristická chuť a textura fety.

Sýr se může jíst samozřejmě hned čerstvý, k jeho trvanlivosti ale přispívá naložení do nálevu se solí a trochou octa. Takto můžeme fetu uchovávat až 2 měsíce.

Slovo „feta“ pochází z řeckého výrazu „feta“, což znamená „kousky“, nebo „plátky“. Tento název odkazuje na způsob, jakým je sýr tradičně vyráběn a podáván – v malých kouscích nebo plátcích.

Feta a výživové hodnoty

Z nutričního hlediska je feta skvělým zdrojem bílkovin a vápníku. Oproti jiným oblíbeným druhům sýrů obsahuje o něco méně tuku, proto může být chuťovým zpestřením jídelníčku i v případě, že se snažíte tuky omezovat. Pozor, zcela bez tuku ale není.

Feta je také poměrně slaný, proto je lepší jej do jídelníčku zařazovat s mírou. Pokud si ale potřebujeme hlídat množství soli v jídelníčku, je lepší volit jiný sýr. 

Vhodnost zařazení sýru feta do naší stravy závisí na osobních potřebách a preferencích.
Můžeme ho použít jako ingredienci v různých jídlech, například v salátech, k pečivu, v těstovinách, nebo na obložených talířích.
Feta se také hodí k tradičním řeckým pokrmům, jako jsou například řecký salát, nebo tzatziki.

Podle některých historiků je feta jedním z nejstarších řeckých sýrů a vyráběla se již v antickém Řecku. Údajně byla oblíbeným jídlem starověkých řeckých olympioniků.

Těhotenství a sýr feta. Jde to dohromady?

V těhotenství je vhodné se vyhnout především plísňovým sýrům, mezi ty se ale feta neřadí. Naopak.
S ohledem na trvanlivost se vyrábí z pasterovaného mléka a je dobrým zdrojem bílkovin a především vápníku, kterého je v těhotenství zvýšená potřeba.
Na druhou stranu, stále obsahuje i vyšší množství soli, proto je dobré sýry a mléčné výrobky střídat a dbát na pestrý jídelníček

DOBRÉ VĚDĚT
Od roku 2002 je „feta“ regionálním produktem chráněným Evropskou unií pod označením PDO (Protected Designation of Origin). Cílem ochrany je zajištění tradičního způsobu výroby a zaručené kvality sýru. Od té doby se smí používat název „feta“ pouze pro sýry vyráběné v Řecku nebo v určitých oblastech Bulharska. Proto můžeme v obchodě často narazit na sýry s označením „sýr typu feta“. Takto výrobci označují fetě podobné produkty, které nejsou vyrobeny v daných regionech. 

Feta má v kuchyni mnoho využití, připravte si jej podle receptu od Jakvkuchyni.cz!

Zapečené brambory s fetou

Zapečené brambory s fetou

Co takhle si připravit snadné a rychlé jídlo, ve kterém vynikne typická chuť fety? Připravte si zapečené brambory, kterým dodá feta...

Recept - suroviny a postup

Pomazánka s fetou a bylinkami

Pomazánka s fetou a bylinkami

Zachutnala vám feta a chtěli byste ji vyzkoušet i v jiném receptu? Co třeba v sýrové pomazánce s bylinkami. Pomazánka může být...

Recept - suroviny a postup

Když budeme v kuchyni zpracovávat sýry, je dobré myslet i na třídění jejich obalů. Většina sýrů se prodává v plastových obalech, který nepatří do směsného odpadu, ale měli bychom je vytřídit do žlutého kontejneru. Odřezky od zeleniny a bylinek zase patří do bioodpadu, tedy do hnědých popelnic, nebo do kompostu na zahradě. Nezapomínejme ale, že do bioodpadu nepatří živočišné produkty, tedy odřezky z masa, kosti a kůže, ale ani oleje. 
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Sýry". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*