Holandská omáčka s chřestem a šťavnatým steakem

Holandská omáčka, kterou připravíme z několika základních surovin, tvoří spolu s chřestem nesmírně harmonické a lahodné chuťové duo. A když vše naservírujeme ještě s dobrým steakem, povýšíme oběd nebo večeři na dokonalý gurmánský zážitek. Připravte si chřest s holandskou omáčkou a šťavnatým steakem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Holandská omáčka, kterou připravíme z několika základních surovin, tvoří spolu s chřestem nesmírně harmonické a lahodné chuťové duo. A když vše naservírujeme ještě s dobrým steakem, povýšíme oběd nebo večeři na dokonalý gurmánský zážitek. Připravte si chřest s holandskou omáčkou a šťavnatým steakem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
Na cca 250 ml omáčky
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Omáčka
    máslo 175g
    žloutky 3ks
    voda 3lžíce horká
    citrón 1/2ks
    pepř bílý, čerstvě namletý
Chřest
    chřest 800g zeleného
Steak
    hovězí steaky 4 např. rib eye steak
Pokyny
Chřest
  1. Chřest povaříme přibližně 5 minut v osolené vodě.
  2. Ihned poté ho přendáme do mísy s ledovou vodou (klidně přidáme i několik kostek ledu), aby si zachoval zelenou barvu.
Steak
  1. Steaky vyndáme s předstihem z lednice a necháme je “odpočívat” při pokojové teplotě.
  2. Pánev vhodnou na přípravu steaků (litina, nerez) potřeme olejem a rozehřejeme.
  3. Maso na ní osmažíme z obou stran (do masa nikdy nepícháme vidličkou, aby z něj nevytekla šťáva) - doba tepelné úpravy se odvíjí od typu masa a jeho tloušťky. Je-li steak vysoký 5 cm, pečeme ho 5 minut.
  4. Poté ho zabalíme do hliníkové fólie a necháme ho dojít.
  5. Před podáváním ho osolíme a opepříme.
  6. V mezičase si připravíme holandskou omáčku.
Holandská omáčka
  1. Na přípravu omáčky použijeme silnostěnný hrnec.
  2. Sporák zapneme na nejnižší výkon.
  3. Do hrnce nalijeme žloutky a horkou vodu a důkladně prošleháváme metličkou, až se vše spojí a směs začne houstnout.
  4. Po malých dávkách a za stálého šlehání poté začneme postupně přilévat vlažné přepuštěné máslo (obyčejné máslo necháme zcela rozpustit na sporáku, nebo v mikrovlnné troubě).
  5. Na závěr zašleháme ještě šťávu z citronu a dochutíme solí a čerstvým pepřem.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Plamen na sporáku udržujte opravdu minimální, jinak se vám žloutky srazí a z omáčky budou míchaná vajíčka.
Holandskou omáčku je nutné před podáváním udržovat teplou (např. ve vodní lázni), protože pokud vystydne, tak ztuhne a při opětovném ohřátí se srazí. Omáčku tedy nikdy neohříváme, je určena k okamžitému servírování.

Klasické máslo se obvykle prodává v měkkém obalu tvořeném papírovou a hliníkovou vrstvou. Tento obal patří do směsného odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*