Zbytky kuřete od oběda nepatří do odpadkového koše, ale na talíř! Zkuste předcházet zbytečnému vzniku potravinového odpadu a vařit beze zbytku. Připravte si vynikající vaječné nudle s trhaným kuřecím masem a zeleninou s orientálním nádechem podle receptu na Jakvkuchyni.cz!
DOBRÉ VĚDĚT
Stává se to každému z nás. Občas nakoupíme více jídla, než stihneme spotřebovat. Pak nám v lednici zbyde nakrojená paprika, uvadající salát či nedojedený oběd a po pár dnech zapomenuté jídlo vyhazujeme. Co s tím?
Jídlo do koše nepatří! Lepší je zkusit jej maximálně využít.
Inspirací může být video v seriál Gurmánské vaření beze zbytku, ve kterém si ve 12 video receptech ukážeme, jak jídlo ještě využít. Vařte zero waste s Jakvkuchyni.cz!
Proč jíst kuřecí maso?
Kuřecí maso je v ČR velmi oblíbené. Z výživového hlediska patří mezi jeho největší přednosti dietetické vlastnosti a rychlá kuchyňská úprava. Co vše obsahuje kuřecí maso?
- bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty;
- minerální látky a vitamíny v podobě fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, selenu, vitamínu B3, B5 a B6.
A co naopak kuřecí maso neobsahuje? V porovnání s ostatními druhy masa má nižší energetickou hodnotu, nízký obsah tuku a cholesterolu. Více v článku Kuřecí maso ze seriálu Maso.
A co se zbylým kuřecím masem? Věřte, že se z něj dají připravit skvělá jídla! Vyzkoušejte si připravit Asijské vaječné nudle s trhaným kuřecím masem a zeleninou!
Videorecept na Asijské vaječné nudle s trhaným kuřecím masem
Co se zbytkem kuřete ze včerejšího oběda? Připravte si asijské vaječné nudle podle receptu ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku! (Zdroj: Jakvkuchyni.cz)
Zbylo nám doma kuře od oběda? Zbytky kuřecího masa lze při vaření beze zbytku perfektně využít! Stačí k němu přidat zbytky zeleniny,...Asijské vaječné nudle s trhaným kuřecím masem
Tipy, jak předcházet vzniku potravinového odpadu
V kuchyni vzniká velké množství odpadu. Jak předejdeme plýtvání jídlem? Například takto:
- Nakupujme podle nákupního seznamu.
- Připravujme menší množství přílohy.
- Zbytky bychom se měli snažit maximálně využít a naopak co nejméně jídla vyhazovat..
- Pokud máme zbytky posledního jídla, nevařme jiné. Snězte ho, nebo v rámci jiného receptu využijte jeho části.
- Určeme si v lednici polici se surovinami, které potřebujeme zpracovat co nejdřív.
- Maso, které nezpracujeme hned, je nejlepší zamrazit. Stejně můžeme postupovat i u ovoce ze zahrady, nebo některých druhů zeleniny.
- Starší pečivo použijme na posypku do polévky nebo na strouhanku.
Kdo je šéfkuchař Ondřej Hutník?
Ondřej Hutník je šéfkuchař, který procestoval svět a rád vaří ze surovin z našich polí a zahrad, podporuje lokální dodavatele a ctí udržitelnost. Svou lásku k vaření má doslova vrytou pod kůží – na jeho těle najdeme několik tetování, které odkazují na oblíbené suroviny a právě on připravil recepty v rámci seriálu Gurmánské vaření beze zbytku. Více v článku Životní cesta kuchařského světoběžníka Ondry Hutnika za vařením beze zbytku.