Grilovací sezóna se bez dobrých dipů obejde jen těžko! Ke grilovanému masu, zelenině a pečivu se výborně hodí různé druhy omáček, do kterých si můžeme dobroty namáčet. A co si budeme povídat, tyhle čerstvé dobroty si zaslouží mnohem rafinovanější chuťové kombinace, než klasický kečup nebo hořčici. Nenechte si ujít 10 tipů na přípravu domácích dipů podle receptů od Jakvkuchyni.cz!
|
Grilovací sezóna se bez dobrých dipů obejde jen těžko! Ke grilovanému masu, zelenině a pečivu se výborně hodí různé druhy omáček, do kterých si můžeme dobroty namáčet. A co si budeme povídat, tyhle čerstvé dobroty si zaslouží mnohem rafinovanější chuťové kombinace, než klasický kečup nebo hořčici. Nenechte si ujít 10 tipů na přípravu domácích dipů podle receptů od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Suroviny
Dip ze zkaramelizované cibule
Caprese dip
Domácí tabasco
Olejový dip s bylinkami Domácí majonéza
olej
250ml
žloutek
2ks
citrónová šťáva
2lžičky
Brusinkový dip s červeným vínem
Hořčicová majonézová omáčka s citronovou šťávou
|
Pokyny
Tvarohový dip s pažitkou a česnekem
- Tvaroh přendáme do mísy a dochutíme utřeným česnekem solí, pepřem a nasekanou pažitkou.
Tzatziky dip
- Okurky nastrouháme a necháme z nich vykapat přebytečnou tekutinu.
- K okurkám přidáme jogurt a na závěr dochutíme solí, pepřem, utřeným česnekem a nasekaným koprem.
Dip ze zkaramelizované cibule
- Cibuli nakrájíme nahrubo.
- V pánvi rozehřejeme olej a přidáme cibuli a cukr.
- Cibuli pozvolna opékáme, aby zkaramelizovala. Dáváme pozor, aby se nepřipálila, jinak by byla hořká.
- Hotovou a zchladlou cibuli přendáme do mixéru, přidáme sýr a promixujeme.
- Nakonec dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Caprese dip
- Zakysanou smetanu přendáme do mísy a dochutíme nasekaným česnekem, solí, pepřem a bylinkami.
- Dále přimícháme nastrouhané sýry a čerstvou bazalku.
- Pekáček vymažeme olivovým olejem, přendáme do ní sýrovou směs a nahoru dáme nakrájená čerstvá rajčata.
- Dip rozpečeme v troubě, aby byl nahoře hezky zlatý.
- Podáváme horké.
Domácí tabasco
- Papričky očistíme (odřízneme stopky a vyndáme semínka) a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme olej, přidáme papričky spolu s česnekem, cibulí, solí, pepřem a cukrem a cca 5 minut společně opékáme.
- Poté přilijeme ocet a necháme chvíli odpařit.
- Dolijeme vodu a povaříme asi 30 minut, aby byly papričky měkké - téměř rozvařené a většina tekutiny vyvařená.
- Omáčku necháme vychladnout a nakonec ji rozmixujeme dohladka.
- Pokud ji chceme úplně hladkou, tak ji přepasírujeme přes jemné síto, nebo plátýnko. Případně ještě dochutíme solí a pepřem.
- Omáčku, kterou ihned nespotřebujeme dáme do čistých sklenic a uskladníme v lednici.
Paprikový dip
- Papriky omyjeme, dáme do pekáče a pořádně zakapeme olivovým olejem.
- Poté papriky ogrilujeme, aby začala jejich slupka lehce černat.
- Když jsou hotové, vložíme je do mísy, přes kterou přetáhneme potravinovou fólii.
- Papriky necháme asi 10 minut zapařit a poté sloupneme připálené slupky.
- Oloupané papriky vložíme do mixéru spolu s kořením a česnekem a rozmixujeme dohladka.
Olejový dip s bylinkami
- Bylinky nasekáme nadrobno.
- Všechny suroviny důkladně smícháme a podáváme.
Domácí majonéza
- Do vodní lázně postavíme menší hrnec, do kterého rozklepneme žloutky, přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu.
- Důkladně šleháme a když začne směs houstnout, začneme postupně přidávat teplý olej, který jsme také ohřáli ve vodní lázni.
- Pokračujeme ve šlehání, dokud není majonéza hezky hustá.
- Před podáváním ji necháme vychladnout.
Brusinkový dip s červeným vínem
- Na malém množství oleje orestujeme nakrájenou šalotku - přidáme brusinky a dochutíme kořením, solí a pepřem.
- Dále přilijeme víno a krátce povaříme, aby se alkohol odpařil.
- Nakonec rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.
Hořčicová majonézová omáčka s citronovou šťávou
- Majonézu připravíme dle receptu výše.
- Do hotové majonézy vmícháme hořčici a dle chuti přidáme cukr a citronovou šťávu.
Rostlinné části, jako jsou slupky od česneku, cibule, odřezky zeleniny apod., patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.