Citronová bábovka s borůvkami

Citronová bábovka s borůvkami je osvěžující dezert, který spojuje kyselou chuť citronu se sladkou a ovocnou příchutí borůvek. Bábovka má měkkou a vláčnou konzistenci díky jogurtu v těstě. Recept je snadný a rychlý na přípravu, takže můžeme bábovku připravit kdykoli během týdne jako sladkou pochoutku. Jak na to?
Citronová bábovka s borůvkami je osvěžující dezert, který spojuje kyselou chuť citronu se sladkou a ovocnou příchutí borůvek. Bábovka má měkkou a vláčnou konzistenci díky jogurtu v těstě. Recept je snadný a rychlý na přípravu, takže můžeme bábovku připravit kdykoli během týdne jako sladkou pochoutku. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 bábovka
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    vejce 4ks bílky a žloutky oddělíme
    borůvky 250g
    cukr 150g
    jogurt 150g bílý
    olej 100ml rostlinný
    citrón 1ks 2 lžičky kůry a šťáva z celého citronu
    škrob 1lžíce
Pokyny
  1. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkou do husté pěny.
  2. Poté přidáme citronovou kůru.
  3. Jogurt vyndáme včas z lednice, aby nebyl příliš studený a měl pokojovou teplotu a přidáme ho spolu s olejem k utřeným žloutkům.
  4. Nakonec přilijeme citronovou šťávu.
  5. Mouku nasypeme do mísy a zamícháme do ní kypřící prášek a škrob.
  6. Nakonec mouku s ostatními ingrediencemi přidáme k tekutým surovinám a promícháme.
  7. Bílky vyšleháme do tuha a jemně vmícháme do těsta.
  8. Podle typu formy ji případně vymažeme tukem a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto, které postupně prokládáme borůvkami a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut.
  9. Propečenost zkontrolujeme špejlí - těsto se nesmí lepit.
  10. Bábovku po vyjmutí z trouby necháme vychladnout na mřížce a teprve poté ji krájíme, jinak by se mohla srazit.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Aby se bábovka opravdu povedla, je třeba dodržet několik kroků - jogurt i vejce vyndáme s větším časovým předstihem z ledničky, aby měly před pečením pokojovou teplotu. Pokud bychom je přidali do těsta studené, mohlo by se těsto srazit. Dále je třeba opravdu důkladně vyšlehat žloutky s cukrem. Musí z nich vzniknout velmi hustá pěna (v robotu to trvá i několik minut na maximální výkon). Sníh z bílků do těsta zapracujeme až úplně na závěr a vmícháme ho velmi jemně.

Po vaření i pečení nás čeká jako vždy úklid, jeho nedílnou součástí je i odstranění odpadu, který v jeho průběhu vznikl. Plata od vajec patří do papírového odpadu. Skořápky od vajec patří do kompostu, nebo do sběrných nádob na bioodpad. Třídění odpadu je nejsnadnější způsob, jak může každý z nás snížit svoji uhlíkovou stopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*