Recept na trhané vepřové maso i jeho užití jsou naprosto univerzální. Výborně se totiž hodí jako náplň do lasagní, sendvičů, můžeme ho podávat i s bramborami nebo rýží. Jakvkuchyni.cz přináší recept s trhaným vepřovým masem s lahodnou fazolovou pastou s bylinkami a sýrem zabalené v tortille.
|
Recept na trhané vepřové maso i jeho užití jsou naprosto univerzální. Výborně se totiž hodí jako náplň do lasagní, sendvičů, můžeme ho podávat i s bramborami nebo rýží. Jakvkuchyni.cz přináší recept s trhaným vepřovým masem s lahodnou fazolovou pastou s bylinkami a sýrem zabalené v tortille.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Suroviny
Trhané vepřové
vepřové maso
1kg
ideálně plece
rajčatová passata
700ml
vývar
250ml
hovězí
rajčata
1g
konzerva nebo čerstvá
česnek
2stroužky
cibule
1ks
velká
paprika
1lžíce
tymián
1lžička
cukr
1lžička
Tortilly
čedar
200g
tortilla
8ks
fazole
2g
černé
citrónová šťáva
2lžíce
koriandr
lze vynechat
salát
čerstvý
zakysaná smetana
k podávání
|
Pokyny
- Maso nakrájíme na několik větších kusů.
- V hrnci vhodném do trouby rozpálíme olej a osolené maso v něm zprudka ze všech stran opečeme.
- Poté ho dáme bokem a ve výpeku osmahneme cibuli a nasekaný česnek.
- Nakonec přisypeme sladkou papriku a tymián.
- Necháme chvíli rozvonět a maso vrátíme zpět.
- Nyní přilijeme passatu, rajčata a směs přivedeme k varu.
- Přilijeme část vývaru a vše dáme do předehřáté trouby.
- Hrnec přiklopíme pokličkou a při teplotě cca 180 °C dusíme do měkka.
- Občas zkontrolujeme a případně zase trochu podlijeme vývarem. Přibližně za 2 hodiny (záleží na velikosti kusů masa) by mělo být maso měkké.
- Hrnec vyndáme z trouby (pokud bylo maso tučnější, odebereme lžící přebytečný tuk) a maso vidličkami natrháme na menší kousky.
- Nakonec dochutíme solí, pepřem a cukrem (záleží na sladkosti rajčat).
- Omáčka musí být hezky hustá.
- Fazole (konzervované, nebo uvařené) vložíme do mixéru, přidáme citronovou šťávu a rozmixujeme na hladkou pastu, kterou dochutíme solí, pepřem, příp. také nasekaným koriandrem.
- Tortilly potřeme pastou, na ni dáme trhané maso, nastrouhaný sýr, případně čerstvá rajčata, salát a zapečeme v toustovači nebo kontaktním grilu.
- Podáváme se zakysanou smetanou.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Trhané maso můžeme dělat rovnou z většího množství. Přebytek můžeme zamrazit a až nás bude tlačit čas, jen ho rozmrazíme, naplníme do tortill a za pár minut je oběd nebo večeře na stole!
Prázdné obaly patří vytřídit do barevných kontejnerů na tříděný odpad. Díky tomu umožníme jeho recyklaci a přeměnu odpadu na zdroje. Z hlediska hierarchie nakládání s odpady je nejméně žádoucí, aby se odpad ukládal na skládky, kde jeho další zpracování není možné a navíc zabírá zbytečně přírodu.