Také vám doma někdy zbyde kousek chleba a nevíte, co si s ním počnete? Jakvkuchyni.cz přináší tip na zero waste vaření – recept báječně chutná a navíc díky němu předejdeme zbytečnému potravinovému odpadu. Připravte si krutony a vynikající salát Panzanella s ančovičkami. Jak na to?
O seriálu Gurmánské vaření
Plýtvání jídlem je celosvětový problém – uvádí se, že až ⅓ vyprodukovaných potravin na světě se vyhodí.. Každý z nás se může podílet na tom, aby tomu tak nebylo. Jednou z cest je využívat maximum potravin a právě videoseriál Gurmánské vaření beze zbytku přináší recepty, ve kterých se můžeme inspirovat zero waste vařením, díky nemuž předcházíme plýtvání potravinami.
Proč jíst chléb?
Život bez chleba si mnozí z nás nedokáží představit. Někdo si ho peče doma, jiný si pro něj chodí do oblíbené pekárny a někdo začíná právě výběrem chleba svůj nákup v supermarketu. Díky chlebu zaženeme rychle hlad, a dokonce získáme i pro tělo prospěšné látky. Jaké?
Chléb se řadí mezi zdroje bílkovin, vápníku, železa a vitamínů z řady B. To je dobrá zpráva pro svaly, kosti, zuby, metabolismus, nervovou a imunitní soustavu.
Další důležitou složkou chleba je vláknina, která se řadí mezi skvělé pomocníky se zažíváním, snižuje také například hladinu cholesterolu a jejím příjmem předcházíme vzniku cukrovky.
Pokud při výběru chleba sáhneme po celozrnné, grahamové nebo žitné variantě, získáme tím prospěšných látek pro tělo mnohem více (podrobněji v článku Mouka – druhy využití)..
Videorecept na Rajčatový salát Panzanella s ančovičkami
Co se starým chlebem, který nám zbyl z víkendu? Připravte si rajčatový salát Panzanella s ančovičkami podle videoreceptu Gurmánské vaření beze zbytku (Zdroj: Jakvkuchyni.cz).
Bezezbytkové jídlo si můžete připravit také podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Rajčatový salát Panzanella s ančovičkami a chlebovými krutony
Co se starým chlebem? Pojďme si z něj připravit chlebové kruty, které doplní rajčatový salát Panzanella s ančovičkami podle seriálu...
Recept - suroviny a postupKdo je šéfkuchař Ondřej Hutnik?
Šéfkuchař Ondřej Hutnik v rozhovoru: Životní cesta kuchařského světoběžníka Ondry Hutnika za vařením beze zbytku přiznává, že některé z jeho oblíbených receptů vznikly úplnou náhodou. Vymyslel je prý tehdy, když doma objevil potravinu, kterou nechtěl vyhodit. Přál si ji ještě nějak zužitkovat. Improvizoval, zapojil kreativitu a originální recept byl na světě. Ondřej potravinami neplýtvá ani v práci, ani doma.