Jáhly obsahují celou řadu prospěšných minerálních látek, vitamínů a také velké množství vlákniny. Kdysi se na talířích našich předků objevovaly často, ale postupně je vytlačily populárnější obiloviny. Zkuste dát této “Popelce české kuchyně” ještě šanci a zkuste si místo klasického rýžového nákypu připravit tradiční jáhelník podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Jáhly obsahují celou řadu prospěšných minerálních látek, vitamínů a také velké množství vlákniny. Kdysi se na talířích našich předků objevovaly často, ale postupně je vytlačily populárnější obiloviny. Zkuste dát této “Popelce české kuchyně” ještě šanci a zkuste si místo klasického rýžového nákypu připravit tradiční jáhelník podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
Na 1 pekáč cca 5 porcí
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Jáhly přendáme do cedníku a spaříme 1 litrem vařicí vody.
- Poté je ještě propláchneme studenou vodou - je to kvůli tomu, abychom je zbavili případné hořkosti.
- Spařené jáhly dáme do hrnce, přidáme máslo, zalijeme mlékem a vaříme do měkka (pozor, ať se jáhly nepřipálí).
- Hrušky očistíme a nastrouháme (případně nakrájíme na malé kousky).
- Uvařené jáhly necháme zchladnout.
- Přidáme do nich tvaroh, žloutky, koření - vanilku, skořici a citronovou kůru a med. Zamícháme.
- Bílky vyšleháme na pevný sníh a opatrně vmícháme do směsi.
- Na dno pekáče dáme 1/2 ochucených jáhlů, na ně nastrouhané/nakrájené hrušky- můžeme je ještě posypat trochu skořice, případně přidat ořechy.
- Na hrušky rozprostřeme zbytek ochucených jáhlů.
- Pečeme v troubě na cca 180 °C, aby byl nákyp hezky zlatý.
Rostlinné části - jako slupky od hrušek patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.