Játra v současnosti patří spíše k těm opomíjeným potravinám, které se v jídelníčku nevyskytují příliš často. Je to ale škoda! Jsou dobře dostupná, a navíc obsahují velké množství železa a dalších vitamínů. Pokud neholdujeme játrům vcelku, zkusme například játrové knedlíčky do polévky nebo výbornou játrovou paštiku, která je za pár minut hotová!
|
Játra v současnosti patří spíše k těm opomíjeným potravinám, které se v jídelníčku nevyskytují příliš často. Je to ale škoda! Jsou dobře dostupná, a navíc obsahují velké množství železa a dalších vitamínů. Pokud neholdujeme játrům vcelku, zkusme například játrové knedlíčky do polévky nebo výbornou játrovou paštiku, která je za pár minut hotová!
|
Porce
2 malé skleničky
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Suroviny
Paštika
|
Pokyny
Paštika
- V pánvi rozehřejeme 50 g másla a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
- Játra očistíme - zbavíme blan, nakrájíme na menší kousky a orestujeme cca 4 minuty na pánvi (játra musí zůstat uvnitř hezky růžová).
- Osolíme, opepříme a přidáme koření.
- Opečená játra spolu s celým obsahem pánve vložíme do mixéru, přidáme smetanu a začneme mixovat.
- Postupně po malých kouscích pak přidáváme také zbylé máslo a dále mixujeme, aby se propojilo s játry.
- Nakonec paštiku ochutnáme a případně ještě dosolíme a opepříme.
- Hotovou paštiku dáme do skleniček a necháme v lednici vychladit.
Cibulová marmeláda
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
- V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli a cukr a začneme ji pozvolna opékat.
- Přidáme tymián, sůl a pepř.
- Dále přilijeme také červené víno a balzamiko a asi 30 minut pozvolna opékáme, aby se odpařila veškerá tekutina a cibulová směs hezky zhoustla.
- Nakonec ještě dle chuti dosolíme, přidáme pepř, cukr, balzamiko.
Klasické máslo se obvykle prodává v tzv. kompozitním obalu tvořeném papírovou a hliníkovou vrstvou. Tento obal patří do směsného odpadu.