Tradiční lokše se připravují ze 4 surovin. Na první pohled obyčejné jídlo můžeme připravovat na sladko (např. s povidly a mákem), ale skvěle chutnají také s krůtím, kachním nebo husím masem. A chybět nesmí samozřejmě typicky podzimní surovina jako zelí nebo kapusta. Jak si připravit lokše s kapustou a trhaným krůtím masem zjistíte v receptu na Jakvkuchyni.cz!
|
Tradiční lokše se připravují ze 4 surovin. Na první pohled obyčejné jídlo můžeme připravovat na sladko (např. s povidly a mákem), ale skvěle chutnají také s krůtím, kachním nebo husím masem. A chybět nesmí samozřejmě typicky podzimní surovina jako zelí nebo kapusta. Jak si připravit lokše s kapustou a trhaným krůtím masem zjistíte v receptu na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve připravíme trhané krůtí maso. V hrnci rozehřejeme olej, nakrájené krůtí maso na několik kusů osolíme, přidáme kmín a zprudka ho orestujeme.
- Když je maso orestované, dáme ho bokem a ve výpeku opečeme nakrájenou slaninu, cibuli a nasekaný česnek.
- Z kapusty vyřízneme košťál a zbytek nakrouháme.
- Nakrájenou kapustu přendáme do cedníku, promačkáme prsty, aby změkla a spaříme ji asi litrem vroucí vody.
- Takto připravenou kapustu přidáme do hrnce s orestovanou slaninou, cibulí a česnekem a vše začneme společně dusit. Směs trochu podleme a do hrnce vrátíme také maso.
- Maso kontrolujeme, případně podlijeme a dusíme, dokud není měkké.
- Jakmile změkne, vyndáme ho a natrháme vidličkami na menší kousky.
- Pokud chceme, aby mělo maso výraznější chuť, tak ho ještě krátce opečeme a až poté vrátíme ke kapustě.
- A jak si připravit lokše? Brambory ve slupce uvaříme doměkka, necháme je vychladnout a poté je oloupeme tupým nožem a nastrouháme na jemném struhadle.
- Dále přidáme prosetou mouku a sůl.
- Ze směsi vypracujeme těsto, které rozdělíme na 10 částí, ze kterých vytvarujeme kuličky a ty poté vyválíme na tenkou placku.
- Placky restujeme na sucho na pánvi, hotové lokše potřeme sádlem.
- Takto připravené je naplníme kapustou a trhaným masem a ozdobíme nasekanou petrželkou a osmahnutou červenou cibulí.
Pokud si koupíme kuřecí maso v plastovém obalu, nezapomene ho prázdný vytřídit do žlutého kontejneru na plasty. Prázdné plastové láhve od oleje můžeme použít ke sbírání vychladlých kuchyňských olejů, a až se naplní, vytřídíme je do speciálních sběrných nádob. Více v článku Jak třídit oleje, léky, elektrospotřebiče a baterie?