Zbylá okoralá vánočka, potlučené hrušky a procházející tvaroh nemusí skončit v koši. A ani by tomu tak být nemělo, spíše bychom se měli snažit předcházet plýtvání potravinami. Vyzkoušejte tento recept – neuvěříte, jak “krásné” a chutné jídlo je možné si připravit z potravinových zbytků! Připravte si lahodnou vánočku zapečenou s vanilkovým tvarohem, příchutí rumu, skořice a medu s hruškami v receptu na Jakvkuchyni.cz!
O seriálu Gurmánské vaření beze zbytku
Nakupujme potraviny v takovém množství, které dokážeme spotřebovat. Ne víc. Co nám k tomu pomůže? Například naplánovaný jídelníček, nákupní seznam, odolnost vůči slevám (více v článku Zapracujte na třídění a podpořte životní prostředí).
A co dělat v případě, že se nám i přes veškerou snahu v kuchyni objeví přebytek jídla? Pro tyto případy vznikl videoseriál Gurmánské vaření beze zbytku.
Proč zařadit hrušky do jídelníčku?
Tak třeba proto, že se v nich ukrývá mnoho vody, vlákniny, vitamínů i minerálních látek. Obsahují například vitamíny A, B a C.
Z minerálních látek najdeme v hrušce třeba zástupce zinku, jódu a železa.
Když si budeme hrušky pravidelně dopřávat, zlepší se nám trávení, podpoříme imunitní systém a snížíme rizika, která s sebou přináší vysoký krevní tlak. Navíc se budeme lépe cítit i po psychické stránce.
Videorecept na Vánočku zapečenou s vanilkovým tvarohem, rumem a hruškami
Co udělat se zbytkem vánočky? Připravíme si z ní vynikající žemlovku podle videoreceptu ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku. (Zdroj: Jakvkuchyni.cz).
Připravit si je bezezbytku můžeme také podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Zapečená vánočka s vanilkovým tvarohem a hruškami
Pokud si při pomyšlení na žemlovku poskočíte radostí, pak je tento recept na zero waste vaření právě pro vás! Využijeme v něm zbytek...
Recept - suroviny a postupKdo je šéfkuchař Ondřej Hutnik?
Celým seriálem nás provází šéfkuchař Restaurace Dvůr Perlová voda Ondřej Hutnik. Tento talentovaný kuchař se prezentuje tím, že nedá dopustit na lokální a sezónní potraviny. Hodně cestuje, v kuchyni rád experimentu a jídlo jen tak nevyhazuje. Aby vše zužitkoval, raději vymyslí nový recept. Více o něm v rozhovoru Životní cesta kuchařského světoběžníka Ondry Hutnika.