Zapečená vánočka s vanilkovým tvarohem a hruškami

Pokud si při pomyšlení na žemlovku poskočíte radostí, pak je tento recept na zero waste vaření právě pro vás! Využijeme v něm zbytek vánočky, přezrálé hrušky a tvaroh. Těžko věřit, jaká dobrota se dá ze zbytků vykouzlit! Jak na to poradí recept ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku na Jakvkuchyni.cz!
Pokud si při pomyšlení na žemlovku poskočíte radostí, pak je tento recept na zero waste vaření právě pro vás! Využijeme v něm zbytek vánočky, přezrálé hrušky a tvaroh. Těžko věřit, jaká dobrota se dá ze zbytků vykouzlit! Jak na to poradí recept ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    hrušky 500 g
    mléko 350ml
    tvaroh 250g
    cukr 160g krupice
    máslo 90g
    rum 50ml
    máslo 30g změklé
    med 30g
    vejce 3ks
    žloutek 1ks
    skořice 1lžíce mletá
Pokyny
  1. Nejdříve si připravíme vanilkový tvaroh. Do misky dáme tvaroh, přidáme med, žloutek a změklé máslo.
  2. Vše propracujeme tak, aby nám vznikla kompaktní hmota. Ze středu vanilkového lusku stáhneme ostrým nožem všechna zrníčka, která přidáme do tvarohové směsi.
  3. Vše promícháme.
  4. Z hrušek vykrojíme jádřince a samotné hrušky nakrájíme na kostičky. Přesypeme je do misky.
  5. Formu vymažeme máslem.
  6. K hruškám přidáme mletou skořici, 100 g cukru krupice a zbylých 60 g si necháme na později.
  7. Nyní si připravíme směs na namáčení vánočky.
  8. Do misky vyklepneme všechna 3 vejce, přidáme zbylý cukr, máslo a rum.
  9. Metličkou spojíme všechny tři suroviny a zároveň přiléváme mléko.
  10. Vánočku nakrájíme na tenčí plátky, které pak namáčíme do připravené směsi.
  11. Následně s nimi vykládáme dno formy.
  12. Na vrstvu vánoček přidáme všechny připravené hrušky se skořicí a cukrem a uděláme tak další vrstvu.
  13. Nyní do formy přidáme vanilkový tvaroh, stěrkou ho zahladíme a rozprostřeme po celé ploše.
  14. Na závěr je na řadě opět vrstva z namočené vánočky.
  15. Žemlovku vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 40 minut.
  16. Upečenou žemlovku zasypeme moučkovým cukrem. Hotovo, přejeme dobrou chuť. 

Kam patří obal od másla? Kvůli povrchové úpravě tohoto obalu se jedná o tzv. kombinovaný obal, který je vyrobený z neoddělitelných vrstev (většinou papír a hliník). Takový papír už nelze recyklovat. Patří do směsného odpadu. 

Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*