Pokud jste fanoušci jídel z jednoho pekáče, tak vám tento recept udělá radost. Kýtu pečeme vcelku, aby si zachovala šťavnatost, při pečení navíc výpek výborně ochutí zeleninu, která je ve stejném pekáčku, jako maso.
|
Pokud jste fanoušci jídel z jednoho pekáče, tak vám tento recept udělá radost. Kýtu pečeme vcelku, aby si zachovala šťavnatost, při pečení navíc výpek výborně ochutí zeleninu, která je ve stejném pekáčku, jako maso.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Krusta
Zelenina
brambor
800g
růžičková kapusta
500g
mrkev
4ks
tymián
několik snítek
rozmarýn
snítek
|
Pokyny
- Vepřovou kýtu osolíme a opepříme a ze všech stran ji orestujeme na pánvi. Nepícháme do ní vidličkou, aby nám nevytekla šťáva - ideální je použít k otáčení kuchařskou pinzetu. Maso vyndáme z pánve a dáme bokem.
- Do pánve přilijeme asi 400 ml vody a výpek rozředíme a vařečkou seškrábneme ze stran pánve. Později ho použijeme k podlévání.
- Teď si připravíme krustu - do mísy nalijeme olej, přidáme nasekaný česnek, strouhanku, sůl, pepř, hořčici a nasekané bylinky. Zamícháme.
- Maso přendáme do zapékací mísy a potřeme směsí na krustu.
- Zeleninu, cibuli a brambory očistíme a nakrájíme, osolíme, opepříme a dáme kolem masa, které podlijeme výpekem z pánve.
- Přidáme několik snítek tymiánu a snítku rozmarýnu.
- Kýtu pečeme spolu se zeleninou (dle velikosti kusu masa) cca 1,5 - 2 hodiny na 180 ꠶C.
- První polovinu doby pečení pečeme přikryté alobalem, nakonec dopečeme bez, aby krusta hezky zezlátla.
- Upečené maso vyndáme z trouby, necháme chvíli odpočinout a poté nakrájíme ostrým nožem na plátky. Podáváme spolu s pečenou zeleninou.
Slupky a odkrojky zeleniny patří do bioodpadu, nejlépe na náš kompost, nebo do hnědých sběrných nádob na bioodpad. Nejlepší ale je, předcházet plýtvání potravinami a snažit se je maximálně využít v kuchyni. Slupky od mrkve, petržele a jiné zeleniny lze využít k výrobě domácích zeleninových chipsů, další inspiraci najdete v seriálu Gurmánské vaření beze zbytku.