Bílé víno – jak se vyrábí, páruje s jídlem a recept na svařák s ovocem

Mnoho z nás si myslí, že bílé víno pochází z bílých hroznů a červené z těch červených. To však není tak úplně pravda. Bílé víno se vyrábí z různých druhů hroznů, včetně červených, a jeho výrobní proces se zásadně liší od toho červeného. K čemu a jak párovat bílé víno? A recept na bílé svařené víno s ovocem v článku od Jakvkuchyni.cz!

Bílé víno - jak se vyrábí, páruje s jídlem a recept na svařák s ovocem

Jak se vyrábí bílé víno? 

„Je to jasné, bílé víno se vyrábí z bílých hroznů a červené víno z těch červených,” říkáte si? V tento široce rozšířený omyl věří mnoho z nás. Jaká je ale skutečnost?

K výrobě bílého vína se používají bílé ale i červené hrozny a především zcela jiný postup výroby. Hrozny se lisují a šťáva, neboli mošt, se následně nechávají zkvasit na víno.

ZAJÍMAVOST
Narozdíl od červeného vína nepracují vinaři při výrobě toho bílého se slupkami – právě v nich je uloženo červené barvivo, které dodává červenému vínu konečný odstín. 

Jak párovat bílé víno s pokrmy? 

Co se týče párování s jídlem, pak je bílé víno ideální volbou k lehkým letním pokrmům (saláty, kuřecí maso, mořské plody), rybám, sýrům a některé odrůdy se skvěle snoubí dokonce s dezerty.
Bílé víno můžeme ale párovat i s některými polévkami. 

Jednoduchá infografika o párování bílého vína, tipy na recepty najdete na Jakvkuchyni.cz! (Zdroj: Jakvkuchyni.cz)
Jednoduchá infografika o párování bílého vína, tipy na recepty najdete na Jakvkuchyni.cz! (Zdroj: Jakvkuchyni.cz)

Jaká jídla volit k bílým vínům? 

Lehká bílá vína: hodí se k jemným sýrům, mezi které patří brie, mozzarella, feta, panýr nebo kozí sýry. Vyzkoušejte v receptech:

Budeme překvapeni, jak skvěle se bílé víno doplňuje se zeleninovými polévkami. Vyzkoušejte například:

Bílé víno také výborně ladí s rybami, mušlemi, ústřicemi, korýši a dalšími mořskými plody. Vyzkoušejte tuto kombinaci v receptech:

Chybu neuděláme, pokud si skleničku sladkého vína nalijeme například k lehkému dezertu. Vyzkoušejte například:

A k bílému vínu se hodí také “bílé maso”, zkuste třeba kombinaci s: 

Co takhle vyzkoušet podle Jakvkuchyni.cz horké bílé víno s ovocem a kořením, které příjemně prohřeje naše tělo?

Svařák z bílého vína s ovocem a kořením

Svařák z bílého vína s ovocem a kořením

Svařené víno je oblíbeným nápojem, který příjemně zahřeje, když je venku chladno. Obvykle ho připravujeme z červeného vína, ale...

Recept - suroviny a postup

Jako u všeho i zde platí – všeho s mírou. Víno je alkoholický nápoj a jak známo, alkohol je droga, která s sebou přináší při konzumaci mnoho rizik. Podrobněji v článku Alkohol a vše, co o něm (ne)víte.

Všem milovníkům vína doma po jeho vypití zbývají prázdné lahve. Kam s nimi? Pokud jsou z barevného skla, patří do zeleného kontejneru. Láhve vyrobené z čirého skla patří do bílého kontejneru. V některých obcích se nachází jen kontejnery zelené, pak tam třídíme jak čiré, tak barevné sklo společně. Podrobněji o důvodech, proč třídit sklo v článku Vytříděné sklo se k nám může vracet donekonečna

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*