Mnoho z nás si myslí, že bílé víno pochází z bílých hroznů a červené z těch červených. To však není tak úplně pravda. Bílé víno se vyrábí z různých druhů hroznů, včetně červených, a jeho výrobní proces se zásadně liší od toho červeného. K čemu a jak párovat bílé víno? A recept na bílé svařené víno s ovocem v článku od Jakvkuchyni.cz!
Jak se vyrábí bílé víno?
„Je to jasné, bílé víno se vyrábí z bílých hroznů a červené víno z těch červených,” říkáte si? V tento široce rozšířený omyl věří mnoho z nás. Jaká je ale skutečnost?
K výrobě bílého vína se používají bílé ale i červené hrozny a především zcela jiný postup výroby. Hrozny se lisují a šťáva, neboli mošt, se následně nechávají zkvasit na víno.
ZAJÍMAVOST
Narozdíl od červeného vína nepracují vinaři při výrobě toho bílého se slupkami – právě v nich je uloženo červené barvivo, které dodává červenému vínu konečný odstín.
Jak párovat bílé víno s pokrmy?
Co se týče párování s jídlem, pak je bílé víno ideální volbou k lehkým letním pokrmům (saláty, kuřecí maso, mořské plody), rybám, sýrům a některé odrůdy se skvěle snoubí dokonce s dezerty.
Bílé víno můžeme ale párovat i s některými polévkami.
Jaká jídla volit k bílým vínům?
Lehká bílá vína: hodí se k jemným sýrům, mezi které patří brie, mozzarella, feta, panýr nebo kozí sýry. Vyzkoušejte v receptech:
- šlehaná feta s pečenými paprikami;
- feta Cheese Stuffed Tomatoes;
- grilovaný kozí sýr v troubě;
- sendvič s mozzarellou, sušenou šunkou a rajčaty.
Budeme překvapeni, jak skvěle se bílé víno doplňuje se zeleninovými polévkami. Vyzkoušejte například:
- zimní čočkovou polévku;
- rybímu krému s fenyklem a pernodem;
- francouzské cibulačce;
- cuketové koprovce s jáhlami.
Bílé víno také výborně ladí s rybami, mušlemi, ústřicemi, korýši a dalšími mořskými plody. Vyzkoušejte tuto kombinaci v receptech:
- krátce dušené kalamáry a mušle na bílém víně se širokými italskými nudlemi;
- grilované sardinky s marinádou z vína a bylinek;
- pstruh na mandlích.
Chybu neuděláme, pokud si skleničku sladkého vína nalijeme například k lehkému dezertu. Vyzkoušejte například:
A k bílému vínu se hodí také “bílé maso”, zkuste třeba kombinaci s:
- králíkem na bílém víně s česnekem a tymiánem;
- osso buco;
- kuře ala Cacciatore;
- divokou kachnu s tymiánem na zelenině;
- kuřecí prsa s celerem.
Co takhle vyzkoušet podle Jakvkuchyni.cz horké bílé víno s ovocem a kořením, které příjemně prohřeje naše tělo?
Svařák z bílého vína s ovocem a kořením
Svařené víno je oblíbeným nápojem, který příjemně zahřeje, když je venku chladno. Obvykle ho připravujeme z červeného vína, ale...
Recept - suroviny a postupJako u všeho i zde platí – všeho s mírou. Víno je alkoholický nápoj a jak známo, alkohol je droga, která s sebou přináší při konzumaci mnoho rizik. Podrobněji v článku Alkohol a vše, co o něm (ne)víte.