Išlské dortíčky

Tradiční rakouské cukroví, které si kdysi velmi oblíbil císař František Josef. Je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí určitě za to! Křehké ořechové těsto, máslový krém s lehce navinulým džemem máčené v čokoládě a nahoře celý oříšek… No nezní to skvěle? A chutná ještě lépe! Zkuste si připravit išlské dortíčky podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Tradiční rakouské cukroví, které si kdysi velmi oblíbil císař František Josef. Je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí určitě za to! Křehké ořechové těsto, máslový krém s lehce navinulým džemem máčené v čokoládě a nahoře celý oříšek… No nezní to skvěle? A chutná ještě lépe! Zkuste si připravit išlské dortíčky podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
cca 30 kousků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 140g hladká
    máslo 140g
    cukr 80g
    mandle 80g mleté
    citrónová kůra 1/2lžičky
    skořice 1špetka
    vanilka 1špetka
Na krém
    cukr 50g
    máslo 50g
    marmeláda 2lžíce meruňková
    rum 2lžíce
    vanilka 1špetka
Na dokončení
    čokoláda 150g kvalitní, na vaření
Pokyny
  1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme do ní nakrájené kousky másla, cukr, mleté mandle a koření. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme do lednice - ideálně do druhého dne - vychladit.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Ořechy nasucho krátce opražíme na pánvi - pozor, nesmí se připálit! Poté je rozemeleme dohladka. Máslo (lehce povolené) vyšleháme do pěny, přidáme do něj cukr, mleté ořechy, vanilku, rum a džem. Vyšlehaný krém dáme odpočinout do lednice.
  3. Těsto vyválíme na pomoučněné ploše na placku a vykrajujeme z ní kolečka. S těstem pracujeme rychle, aby příliš nepovolilo. Abychom měli jistotu, že při pečení nepovolí, doporučujeme dát vykrojené tvary před pečením ještě do lednice krátce vychladit.
  4. Cukroví pečeme v předehřáté troubě na cca 170 °C asi 7 minut.
  5. Kolečka po vyndání z trouby necháme na plechu zcela vychladnout, aby se zpevnila. Pokud bychom je chtěli sundat dříve, tak by se nám rozpadla.
  6. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou naředíme trochou smetany, aby byla tekutější.
  7. Smetanu důkladně rozmícháme, aby byla čokoláda hezky hladká.
  8. Dáváme pozor, aby se do čokolády nedostala voda! Srazila by se! Horní kolečko vždy namočíme do čokolády a přilepíme na něj ořech a poté necháme na mřížce vychladit.
  9. Vždy k sobě slepíme dvě kolečka krémem. Spodní kolečko doporučujeme mazat položené na ploše, aby se nám v ruce nezlomilo.
  10. Išlské skladujeme v chladu a promazáváme maximálně týden před konzumací.

Čokoláda, oblíbená surovina pro mnoho kuchařů a milovníků sladkostí, vyžaduje správné třídění odpadu. Obal od čokolády bývá obvykle vyroben z kombinace papíru a hliníku. Papírový obal patří do sběrné nádoby na třídění papíru, alobal pak patří do nádob označených šedou samolepkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*