Zkusme letos tradiční štědrovečerní rybí polévku vyměnit za její maďarskou sestřičku. Halászlé se připravuje se sladkovodních ryb, v tomto receptu je ale použita mořská treska. Maďarská rybí polévka podle receptu od Jakvkuchyni.c z potěší mlsné jazýčky, které rády experimentují.
|
Zkusme letos tradiční štědrovečerní rybí polévku vyměnit za její maďarskou sestřičku. Halászlé se připravuje se sladkovodních ryb, v tomto receptu je ale použita mořská treska. Maďarská rybí polévka podle receptu od Jakvkuchyni.c z potěší mlsné jazýčky, které rády experimentují.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme.
- Papriky očistíme, nakrájíme na proužky a přidáme do základu polévky, pozvolna je začneme opékat, aby změkly.
- Přidáme sladkou papriku, konzervovaná rajčata a přilijeme víno, které necháme asi 4 minuty odpařit.
- Poté dolijeme vývarem, přidáme bobkový list, sůl, pepř, nakrájené brambory a polévku začneme vařit (brambory musí změknout).
- Rybu nakrájíme na menší kousky a asi 10 minut před koncem vaření ji vložíme do polévky.
- Hotovou polévku posypeme čerstvou petrželkou. Podáváme ji s krutonky bílého chleba. případně ji můžeme zjemnit lžičkou zakysané smetany.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Pokud chceme, aby měla polévka intenzivní rybí chuť, použijeme místo zeleninového vývaru rybí - můžeme ho koupit již hotový nebo připravit, je to snadné. Kousky ryby, včetně hlavy a dalších odřezků povaříme spolu s kořenovou zeleninou a kořením ve vodě.
Po odstranění rybích šupin a úpravě ryby vyhodíme šupiny do směsného odpadu. Hlavy, ocasní části a kosti ryb, které nevyužijeme při přípravě pokrmu, jsou sice bioodpad, ale na kompost ani do bioodpadu nepatří! Z odpadu živočišného původu lze do bioodpadu či na kompost třídit například srst, rohovina či exkrementy některých zvířat (slepice, skot, koně atd.).