Maďarská rybí polévka alá halászlé

Zkusme letos tradiční štědrovečerní rybí polévku vyměnit za její maďarskou sestřičku. Halászlé se připravuje se sladkovodních ryb, v tomto receptu je ale použita mořská treska. Maďarská rybí polévka podle receptu od Jakvkuchyni.c z potěší mlsné jazýčky, které rády experimentují.
Zkusme letos tradiční štědrovečerní rybí polévku vyměnit za její maďarskou sestřičku. Halászlé se připravuje se sladkovodních ryb, v tomto receptu je ale použita mořská treska. Maďarská rybí polévka podle receptu od Jakvkuchyni.c z potěší mlsné jazýčky, které rády experimentují.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    vývar 1l zeleninový/rybí
    rajčata 500g konzervovaná
    treska 400g
    víno 200ml bílé suché
    brambor 3ka větší
    česnek 2stroužky
    paprika 2ks červená
    paprika 2ks zelená
    paprika 2lžíce sladká, malou část můžeme nahradit pálivou paprikou
    cibule 1ks větší
    petržel čerstvá
Pokyny
  1. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme.
  3. Papriky očistíme, nakrájíme na proužky a přidáme do základu polévky, pozvolna je začneme opékat, aby změkly.
  4. Přidáme sladkou papriku, konzervovaná rajčata a přilijeme víno, které necháme asi 4 minuty odpařit.
  5. Poté dolijeme vývarem, přidáme bobkový list, sůl, pepř, nakrájené brambory a polévku začneme vařit (brambory musí změknout).
  6. Rybu nakrájíme na menší kousky a asi 10 minut před koncem vaření ji vložíme do polévky.
  7. Hotovou polévku posypeme čerstvou petrželkou. Podáváme ji s krutonky bílého chleba. případně ji můžeme zjemnit lžičkou zakysané smetany.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Pokud chceme, aby měla polévka intenzivní rybí chuť, použijeme místo zeleninového vývaru rybí - můžeme ho koupit již hotový nebo připravit, je to snadné. Kousky ryby, včetně hlavy a dalších odřezků povaříme spolu s kořenovou zeleninou a kořením ve vodě.

Po odstranění rybích šupin a úpravě ryby vyhodíme šupiny do směsného odpadu. Hlavy, ocasní části a kosti ryb, které nevyužijeme při přípravě pokrmu, jsou sice bioodpad, ale na kompost ani do bioodpadu nepatří! Z odpadu živočišného původu lze do bioodpadu či na kompost třídit například srst, rohovina či exkrementy některých zvířat (slepice, skot, koně atd.).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*