Tradiční vánoční rybí polévka

Součástí štědrovečerní hostiny by rozhodně měla být polévka. Někde se podává zelňačka, poctivá hrachovka nebo polévka s houbami. Tou nejvíce tradiční je ale rybí - kapří polévka. Připravte si ji podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
Součástí štědrovečerní hostiny by rozhodně měla být polévka. Někde se podává zelňačka, poctivá hrachovka nebo polévka s houbami. Tou nejvíce tradiční je ale rybí - kapří polévka. Připravte si ji podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    hlava /bez žaber a očí/ 1ks ocas a vnitřnosti z kapra
    mrkev 1ks
    petržel 1ks
    cibule 1ks
    nové koření 4kuličky
    pepř 5kuliček
    hladká mouka 2lžíce
    celer 1/4ks menší
Pokyny
  1. Očištěnou hlavu i s ocasem dáme do cca 1 litru osolené vody a vaříme je spolu s kořením – bobkovým listem, novým kořením, pepřem a cibulí (pokud máme i odřezky kořenové zeleniny, tak je také přidáme).
  2. Vaříme, dokud není maso měkké (trvá do cca 20-30 minut).
  3. Vývar přecedíme – dáváme pozor, aby v něm nezůstaly kosti.
  4. Z hlavy obereme maso a dáme ho bokem.
  5. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a orestujeme na něm nastrouhanou kořenovou zeleninu (případně ji pokrájíme na velmi malé kousky).
  6. Přidáme mouku a ještě chvíli společně opékáme.
  7. Nakonec přilijeme vývar, přidáme rybí vnitřnosti a dochutíme špetkou muškátové květu.
  8. Polévku vaříme cca 20 minut.
  9. Na závěr dáme do polévky obrané rybí maso, dochutíme solí a pepřem.
  10. Podáváme s čerstvou petrželkou a krutonky z bílého pečiva.

Po odstranění rybích šupin je vyhodíme do směsného odpadu. Hlavy, ocasní části a kosti ryb, které nevyužijeme při přípravě pokrmu, jsou bioodpad a mohou být kompostovány.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*