Smažený eidam je známou a oblíbenou klasikou a není snad nikdo, kdo by ho alespoň jednou v životě neochutnal. Jeho příprava je snadná a rychlá. Potřebujeme pouze pár základních surovin a pár minut času. Jak si připravit nejlepší smažený sýr doma prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Smažený eidam je známou a oblíbenou klasikou a není snad nikdo, kdo by ho alespoň jednou v životě neochutnal. Jeho příprava je snadná a rychlá. Potřebujeme pouze pár základních surovin a pár minut času. Jak si připravit nejlepší smažený sýr doma prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
Pro 4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
eidam
cca 400 - 500g
mouka
150g
strouhanka
150g
olej
150ml
na smažení, do fritézy množství oleje dle výrobce
vejce
4 - 6ks
dle velikosti
|
Pokyny
- Nakrájíme eidam na stejnoměrné kousky - ideální jsou plátky cca 1-1,5 cm silné.
- Do tří misek postupně nachystáme ingredience na trojobal: hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku.
- Sýry obalíme, vždy v tomto pořadí: mouka, vejce, strouhanka a necháme odležet cca 10 minut.
- Do hlubší pánve nalijeme olej, který zahřejeme na střední teplotu (cca 170°C). Můžeme použít i fritézu, pokud ji máme k dispozici, ale zde pozor na vkládání a vytahování sýru, aby se nám neporušil a nevytekl.
- Obalené sýry opatrně vložíme do oleje a smažíme dozlatova. Po odebrání z oleje je položíme na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku.
- Servírujeme ideálně bez prodlení.
Plastový obal od sýra vytřídíme do příslušného kontejneru na plast. Případné zbytky oleje slijeme do plastové lahve a zaneseme do kontejneru na sběr oleje. Jedlé oleje jsou k dostání v plastových nebo skleněných obalech. Prázdné nádoby vytřídíme do příslušného kontejneru (sklo nebo plast). Skořápky od vajec patří do bioodpadu, nejlépe rozdrcené na menší kousky.