Řepová polévka spojuje výrazné chutě červené řepy s bylinkami, osvěžujícím fenyklem a jablkem. Tato polévka není jen o chuťovém zážitku, ale také o využití všech přírodních surovin bez zbytečného plýtvání v duchu vaření zero waste. Připravte si ji s Jakvkuchyni.cz!
|
Řepová polévka spojuje výrazné chutě červené řepy s bylinkami, osvěžujícím fenyklem a jablkem. Tato polévka není jen o chuťovém zážitku, ale také o využití všech přírodních surovin bez zbytečného plýtvání v duchu vaření zero waste. Připravte si ji s Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
Polévka
Na ozdobu
čerstvý křen
20g
nastrouhaný, čerstvý
|
Pokyny
- Jablko nakrájíme na nudličky a dáme do vody s citronovou šťávou, aby nezhnědlo.
- Fenykl nakrájíme na tenké plátky a dáme do ledové vody, aby byl křehčí a křupavý.
- POZOR! Odřezky z jablka i fenyklu nevyhazujeme a použijeme je do základu na polévku.
- Všechnu zeleninu tzn. řepu, červenou cibuli, mrkev, řapíkatý celer, odřezky z fenyklu i z jablka nakrájíme na menší kusy stejné velikosti.
- V hrnci rozpálíme olivový olej, vložíme zeleninu a orestujeme.
- Přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat.
- Základ zalijeme zeleninovým vývarem.
- Přidáme čerstvý tymián, vaříme vše společně do měkka.
- Jakmile je zelenina uvařená, rozmixujeme tyčovým nebo stolním mixérem.
- Dochutíme solí a pepřem a pro kyselost přidáme červený vinný ocet.
- Následně ještě přepasírujeme přes jemný cedník, aby byl krém dokonale jemný.
- Krém z červené řepy nalijeme do talíře o ozdobíme plátky fenyklu, jablky nakrájenými na nudličky a například listy červené řepy (salát Red Chard).
TIP: Pro pikantnost zastrouháme čerstvým křenem, který se k řepě dokonale hodí.
Zbytky zeleniny, jako jsou například slupky, patří do bioodpadu, nebo ještě lépe na vlastní kompost, kde se nám promění na hodnotný hummus. Úplně nejlepší ale je předcházet plýtvání potravinami a maximálně je využívat. Inspirací může být pro využití slupek recept na domácí chipsy, další recepty na vaření zero waste přináší seriál Gurmánské vaření beze zbytku. Podrobněji o udržitelnosti v kuchyni přináší článek 10 tipů, jak zbytečně neplýtvat jídlem a ušetřit.
Autor receptu a foto: Ondřej Hutnik