Sladké rohlíčky podle receptu od Jakvkuchyni.cz jsou výbornou pochoutkou nejen na Vánoce, ale skvěle se hodí i mimo vánoční období. Tento univerzální recept umožní vytvořit rohlíčky, do kterých můžeme zabalit jakoukoliv oblíbenou sladkou náplň. Po upečení je stačí jemně posypat cukrem a můžeme si je naplno vychutnat.
|
Sladké rohlíčky podle receptu od Jakvkuchyni.cz jsou výbornou pochoutkou nejen na Vánoce, ale skvěle se hodí i mimo vánoční období. Tento univerzální recept umožní vytvořit rohlíčky, do kterých můžeme zabalit jakoukoliv oblíbenou sladkou náplň. Po upečení je stačí jemně posypat cukrem a můžeme si je naplno vychutnat.
|
Porce
4 plechy
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
polohrubá mouka
500g
mléko
250ml
plnotučné
olej
150ml
cukr
3lžíce
krupicový
vejce
2ks
kvasnice
1ks
prášek do pečiva
1lžička
sůl
1špetka
|
Pokyny
- Z droždí, lžičky krystalového cukru a teplého mléka připravíme kvásek.
- Do mísy dáme mouku, žloutky, cukr, prášek do pečiva, olej a špetku soli.
- Přidáme připravený kvásek a vypracujeme těsto. Necháme zhruba hodinu kynout.
- Jako náplň můžeme použít čokoládu, marmeládu, povidla, ořechy nebo mák.
- Těsto rozdělíme na 8 dílků, přičemž každý dílek rozválíme a nařežeme na 4 díly. Do každé části přidáme vybranou náplň.
- Rohlíčky potřeme rozšlehaným bílkem a necháme odstát 15 minut.
- Pečeme při teplotě 180 °C asi 15-20 minut, dokud nejsou růžové.
- Ještě teplé posypeme vanilkovým cukrem.
Po vaření i pečení nás čeká úklid, a jeho nedílnou součástí je i třídění odpadu. Krabice od mléka patří mezi nápojové kartony. Kartony od vajec patří do modrého kontejneru na papír. Skořápky od vajec mají své místo v kompostu. Jsou biologicky rozložitelné a přispívají k tvorbě živné půdy.