Tento článek je zaměřen zejména na udržitelný přístup k potravinám, poradí, jak předcházet plýtvání jídlem a využít maximum potravin. Přináší tipy, jak si sestavit plán, vybrat konkrétní pokrmy do našeho týdenního jídelníčku a jak jídlo (ne)nakupovat. Tak začíná cesta, která nás dovede ke kvalitnějšímu stravování a časové i finanční úspoře. Více v článku na Jakvkuchyni.cz!
Pár důvodů, proč se vyplatí jídelníček plánovat
Příprava jídelníčku na celý týden v sobě skrývá spoustu výhod. Možná je jich více, než se může na první pohled zdát. Tady jsou:
- Ušetříme čas i peníze.
- Díky plánu budeme předcházet plýtvání potravinami, tím prospějeme celé planetě.
- Získáme lepší přehled o složení pokrmů, které jíme a můžeme si tak naplánovat vyvážený a pestrý jídelníček, který prospěje našemu zdraví (podrobněji v seriálu Zdravý životní styl).
- Díky plánu a přípravě jídel se můžeme vyhnout zbytečnému stresu.
Plánování jídelníčku není zbytečné, naopak se díky němu může mnoho věcí zefektivnit a vůbec to není náročné. 4 tipy, jak na to prozradí Jakvkuchyni.cz!
1. Plán je základ
Bez dobrého plánování jde mnoho věcí hůř. Stačí si sednout s tužkou a papírem a sepsat si seznam jídel, která bychom chtěli v následujícím týdnu připravovat. Při plánování jídelníčku nám pomohou následující otázky:
- Jaký je můj cíl? Chci zhubnout? Jíst zdravěji? Přijímat více bílkovin?
- Kolik času mohu/chci přípravě jídel věnovat?
- Nevadí mi jíst dva dny po sobě stejné jídlo?
- Jaké potraviny doma už mám, potřebuji je zužitkovat, aby zbytečně neskončily v koši, v bioodpadu? Více v článku Jak nakupovat, abychom neplýtvali?
- Budu chystat jídla jen pro sebe, nebo nás bude víc?
- Kolik peněz za suroviny na týden mohu/chci utratit? Podrobněji v článku 10 tipů, jak plánovat nákup, abychom ušetřili?
- Kolikrát za den chci jíst? A jaké množství?
- Budu nachystané pokrmy uchovávat v mrazáku, nebo chci jíst každý den čerstvé jídlo?
- Mají v mém oblíbeném obchodě příští týden nějaké akce, které chci využít?
Odpovědi na tyto otázky pomohou při sestavování plánu našeho stravovacího plánu.
2. Konkrétní plán jídel
Teď nás čeká výběr konkrétních jídel a receptů. V této fázi je důležité zapojit veškeré mozkové závity, ale je potřeba také předvídat. V naší hlavě to může vypadat následovně:
„V pondělí si k obědu nachystám kuřecí čínu. Z balení kuřecího masa mi určitě zbyde jeden plátek. Ugriluji ho a v úterý si ho přidám do salátu. K tomu budu přikusovat celozrnný chléb. A chleba koupím víc, dám si ho v úterý s kvalitní šunkou a se zbytkem rajčat ze salátu. A co s plátky šunky, které mi ze snídaně zbydou? Ve středu si nachystám hemenex…”
Při plánování se možná trošku zapotíme, ale jen ze začátku. Pokud budeme nad jídlem tímto způsobem přemýšlet pravidelně, bude to brzy hračka.
3. Jde se nakupovat!
Z plánu konkrétních jídel by nám měl vzejít seznam surovin, které potřebujeme na příští týden nakoupit.
Před samotným nákupem je rozhodně vhodné zkontrolovat zásoby, protože pokud již potraviny máme, vždy bychom je měli spotřebovat nejdříve. Předcházíme tak tomu, že se nám zásoby jídla zkazí a budeme je vyhazovat – předcházíme tak plýtvání jídlem a zbytečnému potravinovému odpadu.
Ideální je vydržet, nepodléhat slevám a nakupovat jen věci ze seznamu. A buďme důslední. Právě to nám ušetří peníze a zamezí zbytečnému plýtvání.
Tip od Jakvkuchyni.cz: Pokud půjdeme nakupovat s plným břichem, je to rozhodně nejlepší řešení. Budeme se držet plánu a rozhodně vlivem hladu odoláme lépe nutkání házet do nákupního košíku věci, pro které jsme do obchodu nešli.
DOBRÉ VĚDĚT
Chystáte se na nákupy a není Vám lhostejná příroda? Zjistěte, jaké nákupní tašky jsou nejekologičtější.
4. Příprava je základ
Při přípravě jídel záleží na časových možnostech každého z nás. Máme například o víkendu volné odpoledne, ale v týdnu se nezastavíme? Pak je ideální toho využít!
O víkendu si můžeme nakrájet zeleninu, rozdělit maso do porcí, uvařit těstoviny, přichystat omáčky.
Vše pak můžeme uložit do vhodných nádob do lednice, nebo do mrazáku. Až v týdnu nebudeme vědět, kam dřív skočit, nachystané dobroty oceníme.
Ideální je využít čas k nakládání různých dobrot – čas na uležení jim prospěje a my v týdnu nebudeme v pěnách, zato si s předpřipravenými dobrotami můžeme dopřát zasloužený odpočinek.
Tipy v receptech od Jakvkuchyni.cz na nakládané mňamky:
- papriky naložené v oleji;
- klobásky naložené v cibuli;
- nakládané ředkvičky;
- kimči;
- švestkové čatní;
- okurky – rychlokvašky;
- nakládaný květák;
- domácí řeřichové pesto s ořechy;
- nakládané lesní houby na kyselo.
Ingredience si můžeme nachystat přímo do jednotlivých porcí na každý den, nebo nechat trochu prostoru pro improvizaci.
DOBRÉ VĚDĚT
Je důležité myslet na jednu věc: pokud se rozhodneme jídla zamrazit, je ideální je správně označit. Na obal napišme, co konkrétně v pytlíku nebo krabičce je, chybět by nemělo ani datum, kdy jsme jídlo přichystali.
Příprava jídel s sebou přináší úžasné benefity, ale mysleme také na to, že jídlo v našich životech zastává i společenskou funkci. Pokud máme třeba na sobotní večer nachystanou krabičku se zapečenými těstovinami, ale přátele nás nečekaně pozvou na večeři, běžme. Krabička na nás v lednici, nebo v mrazáku, počká.