V jednoduchosti je krása a u hovězího roastbeefu to platí dvojnásob! Dokonale šťavnaté a růžové tenké plátky hovězího masa chutnají báječně teplé i studené. Můžeme je servírovat s brambory, salátem, ale hodí se i do sendvičů, lze s nimi ozdobit také chlebíčky. Jak si připravit domácí šťavnatý roastbeef prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
|
V jednoduchosti je krása a u hovězího roastbeefu to platí dvojnásob! Dokonale šťavnaté a růžové tenké plátky hovězího masa chutnají báječně teplé i studené. Můžeme je servírovat s brambory, salátem, ale hodí se i do sendvičů, lze s nimi ozdobit také chlebíčky. Jak si připravit domácí šťavnatý roastbeef prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Maso očistíme – odblaníme, osolíme, opepříme a pomažeme ze všech stran olejem smíchaným s hořčicí a lžičkou nasekaného rozmarýnu.
- Maso dáme přes noc odpočinout do ledničky.
- Pokud chceme, aby mělo maso hezký tvar a rovnoměrně se propékalo, tak ho před pečením svážeme kuchyňským provázkem do úhledného podlouhlého tvaru.
- Maso necháme před pečením hodinu při pokojové teplotě.
- V mezičase si předehřejeme troubu na 120 °C.
- Rozpálíme pánev a maso na ní ze všech stran prudce opečeme.
- Opečené maso přendáme do pekáče a pozvolna pečeme přibližně 1 hodinu.
- Teplota uvnitř masa, kterou kontrolujeme pomocí teploměru, by se měla pohybovat mezi 45 - 55 °C. Podle toho poznáme, že je maso akorát propečené a bude hezky šťavnaté.
- Před podáváním necháme maso mimo troubu asi 15 minut odpočinout.
- Poté ho nakrájíme ostrým nožem na co nejtenčí plátky.
- Osolíme, opepříme čerstvým pepřem, případně ozdobíme nasekaným rozmarýnem a podáváme ho třeba s tatarskou omáčkou, okurkami, nakládanými cibulkami.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Abychom měli jistotu, že se maso povede, doporučujeme si vzít k ruce teploměr, kterým budeme sledovat teplotu uvnitř pečeného masa.
Plastový obal od masa, ať už fólii nebo polystyrenové tácky, můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů. Stačí je předtím zbavit znečištění a mastnoty - můžeme je například vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou, nebo vypláchnout použitou jarovou vodou. Obecně při třídění prázdných obalů platí zásada, že je důležité zmenšit jejich objem zmačkáním či sešlápnutím.