Mnozí z nás už možná propadli kouzlu fermentace ovoce a zeleniny, nebo pečeného kváskového chleba. Co si ale rozšířit možnosti a pustit se do něčeho dalšího? Připravte si zdravý kvašený nápoj s dlouhou tradicí! Vyzkoušejte si podle tohoto receptu přípravu vynikající domácí kopřivovou kombuchu s Jakvkuchyni.cz!
|
Mnozí z nás už možná propadli kouzlu fermentace ovoce a zeleniny, nebo pečeného kváskového chleba. Co si ale rozšířit možnosti a pustit se do něčeho dalšího? Připravte si zdravý kvašený nápoj s dlouhou tradicí! Vyzkoušejte si podle tohoto receptu přípravu vynikající domácí kopřivovou kombuchu s Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
800 ml
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve uvaříme vodu. Poté do ní přidáme čaj, který necháme asi 10 minut vyluhovat.
- Ještě v teplém čaji rozmícháme cukr, aby se rozpustil, a necháme ho vychladnout.
- Do velké zavařovací sklenice nalijeme zákvas, připravený základ a nakonec nahoru položíme kombuchu - matku (bílou a hladkou stranou nahoru).
- Hrdlo zavařovací sklenice zakryjeme látkovým ubrouskem a zagumičkujeme.
- Doba kvašení závisí na mnoha faktorech a bude trvat cca 5 dnů - nápoj průběžně ochutnáváme.
- Kombuchu necháme pracovat při pokojové teplotě (bez přímého slunce). Hotový nápoj bude mít příjemnou sladko-kyselou chuť.
- Mateřskou houbu po použití omyjeme studenou vodou a část hotové kombuchy si dáme stranou, abychom ji mohli použít jako zákvas příště.
- Pokud chceme kombuchu dochutit - např. kopřivami (bylinkami, kořením, ovocem...), uděláme tak až při sekundárním kvašení, kdy do nálevu, který už nebude obsahovat matku a kombuchu, přidáme ingredience dle našeho výběru, a takto necháme v zazátkované láhvi při pokojové teplotě (nenaléváme ji úplně plnou, ať má kombucha místo).
- Po dvou dnech bude nápoj hotový - pozor, skladujeme v lednici.
TIP od Jakvkuchyni.cz: při přípravě kombuchy nepoužíváme kovové náčiní - použijeme raději jen sklo, dřevo, případně plast.
Jak třídit sáčky od cukru? Pokud je sáček čistě z papíru, šup s ním do modrého kontejneru označeného modrou samolepkou. Pokud je plastový, své místo najde ve žlutém kontejneru. Ale co se sáčkem, který je složený z více druhů materiálů, které od sebe nelze rozdělit? Tzv. kombinované obaly patří obvykle do směsného odpadu, výjimku tvoří nápojové kartony.