Základem dobrého rizota je správný typ rýže - arborio, kvalitní suché víno a hodně vývaru. Do základu pak můžeme přidat další ingredience. Uvařte si lahodné domácí rizoto na bílém víně s lososem, špenátem a parmazánem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Základem dobrého rizota je správný typ rýže - arborio, kvalitní suché víno a hodně vývaru. Do základu pak můžeme přidat další ingredience. Uvařte si lahodné domácí rizoto na bílém víně s lososem, špenátem a parmazánem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Dále přisypeme rýži a podlijeme ji vínem. Víno necháme odpařit a přilijeme malou část vývaru. Vývar doléváme průběžně po malých dávkách tak, aby se vždy vyvařil. Vaříme, dokud není rýže měkká - nesmí být rozvařená - trvá to cca 20 minut a po celou dobu rizoto hlídáme a mícháme.
- Mezitím připravíme lososa - osolíme ho a opepříme. Orestujeme ho buď na pánvi nebo ho upečeme v troubě - doba pečení se bude odvíjet od tloušťky filetu. Lososa nesmíme vysušit, chceme, aby maso zůstalo hezky šťavnaté.
- Špenát přendáme do cedníku a spaříme vařící vodou. Nakonec ho přidáme do rizota, vmícháme pořádnou hrst nastrouhaného parmezánu, dosolíme a dopepříme. Zamícháme - jemně, aby se vše propojilo a sýr rozpustil. Rizoto podáváme s pečeným lososem - můžeme ho buď servírovat zvlášť nebo ho vidličkami natrháme na menší kousky, které do rizota lehce zamícháme.
Až bílé víno ve skleněné lahvi spotřebujeme, nezapomeňte vytřídit prázdnou skleněnou láhev do tříděného odpadu, konkrétně barevné sklo patří do zeleného kontejneru.