Není nic jednoduššího, než vyzkoušet domácí sýr bez použití syřidla, to zvládnou hravě i úplní začátečníci. Podle receptu od Jakvkuchyni.cz je to hračka!
|
Není nic jednoduššího, než vyzkoušet domácí sýr bez použití syřidla, to zvládnou hravě i úplní začátečníci. Podle receptu od Jakvkuchyni.cz je to hračka!
|
Porce
1 kg sýru
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
mléko
1,5l
plnotučné - pasterované nebo převařené
smetana
500ml
ke šlehání
citrónová šťáva
4lžíce
sůl
1lžička
mořská
|
Pokyny
- Mléko a smetanu nalijeme do hrnce a přidáme sůl.
- Pomalu zahříváme až k bodu varu.
- Do ohřátého mléka přidáme citronovou šťávu, ztlumíme plamen, zahříváme a mícháme cca 2 minuty. Nakonec mléko odstavíme a necháme 5 minut v klidu stát.
- Cedník vyložíme plátýnkem a mléčnou směs nalijeme do cedníku.
- Takto připravenou směs necháme vykapat v cedníku cca hodinu. Odkapanou syrovátku vylijeme a hotovou ricottu přendáme do plastové krabičky a uchováváme v chladu.
- V lednici nám takto vyrobená ricotta vydrží asi 5 dnů.
TIP od Javkuchyni.cz: S kreativitou se otevírá cesta k experimentům. Jakmile získáme jistotu při výrobě základního sýra, můžeme vyzkoušet výrobu různých dalších druhů, doplněné o různé přísady a pak už se můžeme pustit do přípravy vlastních unikátních receptů.
Domácí výroby sýra není jen o dovednosti, je to umění spojené s láskou k jídlu a touhou objevovat nové chutě.
Plastové lahve od mléka patří do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Nezapomeňte je řádně sešlápnout, ideální je třídit je společně s víčky.